Actueel

Nieuw onderzoek naar corrosie

1

Een internationaal consortium gaat onderzoek doen naar corrosie, met name naar het ontstaan en voorkomen ervan, aan de hand van proeven in zo goed mogelijk nagebootste omstandigheden.

Het consortium wordt mede gefinancierd vanuit het Topsectorenfonds Hollans High Tec, een innovatiebevorderingsproject van de overheid. De investering bedraagt ruim 1,16 miljoen euro.

Doel van dit ThinCorr-project is meer inzicht te krijgen in hoe het proces van corrosie in zijn werk gaat. Het onderzoek is van belang voor een brede verzameling van toepassingen, van kogellagers en auto’s tot gebouwen en constructies. Uniek aan het ThinCorr project is de wijze waarop getest wordt. In de testen worden de atmosferische omstandigheden waaraan metalen bloot staan -droog, nat, temperatuurswisseling, luchtvervuiling- zo goed mogelijk nagebootst.

Meer inzicht in het corrosieproces zal naar verwachting leiden tot verbeterde materiaalkeuzen en nieuwe onderhoudsprocedures waardoor de levensduur van producten verlengd wordt. Dit zal economische voordelen, verbeterde veiligheid van constructies, verminderd materiaalgebruik en lagere CO2-emissies tot gevolg hebben, verwachten de ThinCorr-partners.

Partners in het project zijn: TU Delft, VUB, NLDA, French Corrosion Institute, Arcelor Mittal, Tata Steel Europe, SKF, Zensor.

bron: Topsector HTSM

1 reactie op “Nieuw onderzoek naar corrosie

  1. Klaas de Wit schreef:

    Het voorkomen, dan wel tijdig ontdekken van corrosiedefecten aan materialen die een aanzienlijke schade aan de economie kunnen toebrengen zijn niet gewenst om maar niet te spreken over de eventuele gevolgen die kunnen ontstaan voor mens en milieu.
    Door corrosie-onderzoeken te doen is men immers in staat om tijdig maatregelen te nemen. Het voorkomt immers onnodige en onverwachte stops, de productie-uitval als gevolg van schade kost
    wereldwijd tig-miljarden.
    Het ter beschikking gestelde bedrag zal beslist niet alle kosten dekken, het is meer een druppel op een gloeiende plaat. De participerende partijen zullen hier wel met (nieuw ontwikkelde) corrosiedetectie-apparatuur en de inzet van specialistische medewerkers en de hieruit voorkomende financiën zelf moeten aan bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.