Actueel

Muurverf van gerecyclede verfrestanten

1

De tien aan het project deelnemende bedrijven willen MVO concreter maken binnen hun onderneming.

AkzoNobel lanceert eind oktober in het Verenigd Koninkrijk een binnenmuurverf die voor 35 procent uit gerecyclede verfrestanten bestaat. Dit nieuwe product is ontwikkeld door hun verfmerk Dulux Trade en heet Evolve Matt.

Volgens Dulux belanden in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks miljoenen liters aan verfrestanten die overblijven bij een schilderklus bij het afval. Circa 64 procent van die restanten is echter nog prima bruikbaar, aldus het verfmerk dat vervolgens besloot om hier werk van te maken.

Daartoe ging het een nauwe samenwerking aan met de firma Veolia, expert op het gebied van resource management. Dit bedrijf heeft wereldwijd klanten in de sectoren voeding, chemie, olie en gas, onderwijs en gezondheidszorg en bij lokale overheden. Veolia zamelt watergedragen verfrestanten in voor Dulux. Middels een intensief recyclingproces worden deze restanten vervolgens door de verffabrikant verwerkt in een nieuw, mat product: Evolte Matt.

“We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om duurzame innovatie te stimuleren, verspilling tegen te gaan en een circulaire economie voor verf te creëren”, legt Ruud Joosten, Chief Operating Officer van AkzoNobel, uit. “We willen onze klanten op dat vlak nieuwe oplossingen bieden die geen concessies doen aan de kwaliteit van de producten. Met de introductie van Evolve Matt verminderen we de CO2-voetafdruk van onze Dulux Trade-producten en helpen we schilders hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken.”

Een bijzondere prestatie is, volgens AkzoNobel, de vermindering van de koolstofvoetafdruk van elke liter geproduceerde Evolve-verf met meer dan 10 procent (vergeleken met de standaard vinyl mat verf van Dulux).

Het nieuwe product, dat voorlopig alleen in de kleur wit verkrijgbaar is, werd grondig getest door onderzoeks- en ontwikkelingsexperts en blind getest door diverse schildersbedrijven. Er werden ook een aantal kleinschalige projecten succesvol mee uitgevoerd.

1 reactie op “Muurverf van gerecyclede verfrestanten

  1. Geert schreef:

    Met alle respect. Dit wordt gebracht als iets unieks.
    Dat is het niet.
    Jaren geleden heeft de VVVF in navolging van een Canadees initiatief, in samenspraak met enkele afval inzamelingsbedrijven eenzelfde project geïnitieerd. De fa. Rigo heeft met zijn product Eva dit initiatief meer gestalte gegeven. Destijds was Akzo geen participant. Het is mooi dat Akzo nu daar wel serieus werk van maakt. Overigens is in eerste aanleg terugdringen van overproductie (kiloknallers) nog altijd de betere maatregel om grondstoffen te
    besparen en de CO2 footprint significant te verlagen. Produceren op werkelijke behoefte zou standaard moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.