Mondkapjes en quarantaine toegevoegd aan coronaprotocol • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Mondkapjes en quarantaine toegevoegd aan coronaprotocol


In de bouw-, techniek-, installatie- en onderhoudssector wordt al sinds maart van dit jaar volgens het coronaprotocol gewerkt. Daarmee laten de branches zien dat veilig werken tijdens de pandemie mogelijk is. In het protocol zijn twee wijzigingen aangebracht.

Het protocol ‘Samen veilig doorwerken‘ is aan het begin van de ‘intelligente lockdown’ door knap lobbywerk van de bestuurders van Bouwend Nederland en Techniek Nederland èn snel overleg tussen werkgevers en werknemers tot stand gekomen. Het zorgde ervoor dat de bouw en bijvoorbeeld ook de schilders, niet ook stilviel maar steeds door heeft kunnen gaan. Het protocol, waar ook OnderhoudNL zich aan gecommitteerd heeft is openbaar en via de website helpdesk corona te downloaden.

In quarantaine gaan

Op het protocol zijn nu aanvullingen gekomen. Er is een passage opgenomen over de quarantainemaatregelen: wie via de corona-app een melding krijgt dat hij/zij in de buurt van de besmettelijk persoon geweest is moet tien dagen in quarantaine.

Mondkapjes op

En verder is het protocol uitgebreid met mondkapjesvoorschriften in lijn met de ‘sterke aanbeveling’ die het kabinet gedaan heeft (in afwachting van een wettelijke regeling). Zo dienen werknemers die zich in publieke en openbare binnenruimten bevinden die niet zijn afgezet als werkplek een mondkapje (of een spatscherm) te dragen. En moet het mondkapje op in de bus als er meer dan twee personen meerijden. Ook bij het eerste contact met bewoners/gebruikers van een pand moet het mondkapje op zitten. Er kunnen zo veilig goede afspraken gemaakt worden over de werkplek.

Geen kapje bij het werk

Uit de omschrijving blijkt dat er naar gestreefd wordt dat het bouw-/installatie-/onderhouds-/schilderspersoneel geen mondkapje hoeft te dragen als het bezig is aan zijn eigenlijke werk (tenzij dat natuurlijk weer om arbo-redenen wèl verplicht is, zoals bij schuren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Inspectie: we handhaven op coronaregels

Werkgever mag medewerkers niet temperaturen

Adaptics test schilders thuis (en snel) op corona

Coronaproof werken met toevoeging in RI&E

‘Scherm tussen bestuurder en bijrijder mag niet’


Naar archief >