Actueel

Het ontslaan van werknemers moet makkelijker worden. Bij seizoenswerkloosheid mag er drie maanden tussen twee contracten zitten. Werknemers in dienst nemen scheelt in de ww-afdracht. Het zijn een paar van de maatregelen die minister Koolmees wil nemen in zijn Wet Arbeidsmarkt in balans. 

Over de plannen die Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) onlangs bekend maakte mag iedereen zijn zegje doen. De minister heeft zijn plannen namelijk ter consultatie op het internet gezet, daar mag iedereen er op reageren.

De bedoeling van de wet is om de arbeidsmarkt verder vlot te trekken. Het is een heel pakket van met elkaar samenhangende voorstellen. Voor de schilderssector zijn wijzigingen in de duur van opeenvolgende contracten (van 2 jaar naar 3 jaar), de duur tussen twee werkverbanden zonder dat de keten wordt verbroken (is zes maanden, de schilders hebben een uitzondering van drie maanden, dit zou nu breder mogelijk worden), en regelingen rond de transitievergoeding. Zo zou er een regeling moeten komen over de transitievergoeding in het geval een kleine onderneming moet stoppen wegens ziekte of pensionering.

Opvallend afwezig in de plannen voorzover op dit moment gecommuniceerd is een wijziging in de lasten voor een werkgever bij het langdurig ziek worden van een werknemer, wat onder ondernemers al jaren een reden is om geen mensen aan te durven nemen.

De vakbonden FNV en CNV protesteren al meteen tegen bepaalde delen van de wet. Zij zijn vooral tegen het versoepelen van het ontslagrecht. Koolmees stelt bijvoorbeeld voor dat een medewerker ontslagen kan worden na een optelsom van feiten, terwijl dat nu nog één zwaarwegende reden moet zijn. De vakbonden betogen dat de vaste baan in deze plannen lijkt te verdwijnen.

De uitzendbranche, met name de NBBU reageert ook al meteen negatief. Daar wordt er vooral op gewezen dat uitzendwerk een stuk duurder wordt, met name door het veranderen van de ww-afdrachtregeling. Die wordt niet meer collectief hoger bij branches met veel tijdelijke contracten (zoals in de schildersbranche) maar wordt gerelateerd aan de lengte van het individuele contract. Volgens de uitzendbranche zal dit tot het slinken van het aantal flexbanen zorgen. Wat met name voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, die nu voor een derde via de uitzendbureau’s hun eerste baan vinden, een slechte ontwikkeling zou zijn.

One thought on “Minister vraagt mening over nieuwe arbeidsmarktplannen

 1. Hennie schreef:

  Beste,
  Even een reactie op de schilder.

  Waarom kan het nu niet zo geregeld worden dat alle overheidsgebouwen en semi overheidsgebouwen een verplichting zouden hebben om alle schilderwerkzaamheden in de winterperiode uit te voeren. en indien mogelijk ook andere grote gebouwen van particulieren.

  alleen bij hoge uitzondering in de zomerperiode binnenschilderwerkzaamheden uitvoeren.

  Dat zou nog eens een grote som ww. uitkeringen besparen en kunnen veel schilders in de winterperiode werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.