Actueel

Miljarden voor aandeelhouders AkzoNobel

AkzoNobel heeft de Specialty Chemicals-activiteiten voor € 10,1 miljard verkocht aan The Carlyle Group en GIC. Hiervan wordt € 5,5 miljard extra teruggegeven aan de aandeelhouders.

Thierry Vanlancker, CEO van AkzoNobel, verklaarde maandag: “Vandaag is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van AkzoNobel, het creëren van een gericht verf- en coatingsbedrijf, met marktleidende posities, sterke wereldwijde merken en een duidelijke strategie om waarde te creëren voor al onze stakeholders.”

Aandeelhouders

Zoals overeengekomen tijdens de buitengewone algemene vergadering van 30 november 2017, zal AkzoNobel het overgrote deel van de netto-opbrengst van de verkoop van Specialty Chemicals aan haar aandeelhouders terugstorten.

Het concern heeft aangekondigd dat aandeelhouders € 5,5 miljard zullen ontvangen, na voltooiing van de verkoop van de Specialty Chemicals-activiteiten. Dit komt bovenop de € 1 miljard voorschotopbrengsten via een speciaal dividend in contanten dat is uitbetaald op 7 december 2017.

Totaal € 6,5 miljard

Daardoor zal er in totaal € 6,5 miljard worden uitgekeerd aan de aandeelhouders; het overgrote deel van de netto-opbrengst van € 7,5 miljard dat overblijft na de afscheiding van de Specialty Chemicals-activiteiten. De resterende opbrengst zal worden gebruikt voor de terugbetaling van schulden, het nemen van kosten in verband met de transformatie binnen het concern en lopende acquisities.

De extra opbrengsten van € 5,5 miljard zullen worden verdeeld via een terugbetaling van kapitaal en een aandelenconsolidatie van € 2 miljard, een speciaal contant dividend van € 1 miljard en een terugkoop van aandelen ter grote van € 2,5 miljard.

Goedkeuring

De terugbetaling van kapitaal en de consolidatie van aandelen zullen onderworpen zijn aan de goedkeuring van de aandeelhouders op een buitengewone algemene vergadering (BAVA) op 13 november 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.