Ga naar hoofdinhoud

Milieuclub en studentenorganisaties willen enkelglas-verbod


Milieuorganisatie Natuur & Milieu, De Jonge Klimaatbeweging en De Landelijke Studentenvakbond willen een verbod op enkelglas. Ze hebben hiertoe een manifest overhandigd aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van ABF Research blijkt dat 80.000 uitwonende studenten in een huis met enkelglas leven. Een woon- en of slaapkamer met enkelglas is tochtig, levert een torenhoge energierekening op en is slecht voor het klimaat.

Tijd om daar verandering in aan te brengen, vinden Natuur & Milieu, De Jonge Klimaatbeweging en De Landelijke Studentenvakbond.

Ze roepen de politiek op om een verbod in te stellen op enkelglas in huurwoningen per 2029. Verhuurders hebben dan een aantal jaar de tijd om zich hierop voor te bereiden. Maar ook op de korte termijn moet er iets gebeuren om verhuurders aan te zetten tot actie, bepleiten de organisaties.

Enkelglas moet worden meegenomen in het zogenaamde woningwaarderingsstelsel. Een woning met enkelglas leidt tot aftrekpunten en dus tot een lagere huur, vinden zij.

Groningen heeft de meeste studentenwoningen met enkelglas (2.468). Uit het onderzoek bleek ook dat dit probleem in de private huursector beduidend groter is dan bij corporaties. Enkelglas komt in de private huursector bijna twee keer zoveel voor.

In het algemeen geldt dat het percentage enkelglas bij studentenwoningen bijna twee keer zo hoog is, als het percentage enkelglas in de rest van de Nederlandse woningen, te weten 19% versus 11%. Omdat niet voor iedere woning in Nederland geregistreerd is wat voor type glas aanwezig is, hebben de onderzoekers een schatting gemaakt voor het totale aantal woningen, op basis van de verdeling enkel-/dubbelglas van de geregistreerde woningen.

Honderden euro’s per jaar
Het fenomeen dubbelglas is al een halve eeuw oud, schrijven de organisaties, en toch hebben zoveel studenten en andere huurders nog met enkelglas te maken. Dit levert een enorme energieverspilling op, want een woning met enkelglas lijdt aan fors warmteverlies.

Uit het onderzoek blijkt dat er een gemiddelde besparing mogelijk is van 217 m3 aardgas per studentenwoning per jaar, wanneer de woning HR++-glas krijgt in plaats van enkelglas. ‘Veel studenten hebben dus te maken met een energierekening die honderden euro’s te hoog is en kunnen daar zelfs niets aan veranderen. Met de stijgende energieprijzen is dat volstrekt onhoudbaar’, vinden de organisaties.

Manifest
De overheid moedigt mensen volop aan om te isoleren, maar voor enkelglas is nauwelijks aandacht en dat is niet logisch. Natuur & Milieu, De Jonge Klimaatbeweging en De Landelijke Studentenvakbond roepen minister De Jonge daarom op hen om zo snel mogelijk ‘uit de kou te halen’. De komende maanden voeren de organisaties verder campagne om de problematiek van enkelglas onder de aandacht te brengen.

Lees hier het manifest dat aan een Tweede Kamer-delegatie (zie foto) is overhandigd.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuwe film VVVF: ‘verf biedt bescherming’

Sijbers nieuwe directeur C3

OnderhoudNL lanceert volgend jaar imagocampagne

OCW meldt ‘zorgelijke’ afname aantal mbo-studenten

Aanbesteding vlakglasrecycling: meer scherven naar industrie


Naar archief >