Ga naar hoofdinhoud

Forse loongroei baart economen zorgen


Waar de vakbonden voor schilders hoogstwaarschijnlijk een looneis van (minstens) tien procent op tafel leggen, gaan grootmetaal-werknemers negen procent meer verdienen. De afspraak in deze sector geldt als maatgevend voor veel andere cao’s. Economen zijn bezorgd over de grote loonstijgingen.

Opvallend aan de cao voor het schilders-, afwerkings-, vastgoedonderhouds- en glaszetbedrijf (SAVG) is dat hierin een automatische prijscompensatie is afgesproken. Dit betekent dat de lonen van de werknemers in deze sector evenredig meestijgen met de prijzen. Deze maand nog zitten OnderhoudNL – namens de werkgevers – en de vakbonden FNV, CNV en LBV aan tafel om een definitief percentage af te spreken waarmee de schilderslonen per 1 januari stijgen.

Of de gemaakte afspraken in de cao grootmetaal hierop van invloed zijn, is onduidelijk. De voormannen van de bonden die namens de schilders onderhandelen spraken eerder deze maand duidelijke taal in de SchildersVakkrant. ‘Afspraak is afspraak’, zei Roel van Dijk van de CNV. En Ger IJzermans van de LBV: ‘Zeven of acht procent compensatie? Ik denk dat ze me uit de keet zouden wegschieten. Wij zijn best bereid iets te bewegen, maar willen wel vasthouden aan tien procent loon erbovenop.’

Het Financieele Dagblad schrijft dat de cao in de metaalsector, na die voor de NS, het tweede akkoord is ‘met een ongewoon forse loonstijging’. Economen maken zich zorgen dat de metaal-cao de opmaat is voor forse loongroei in sectoren die dit moeilijker kunnen dragen. ‘Gestapeld op de hoge energieprijs en het stimulerende overheidsbeleid kan dat de inflatieverwachtingen verankeren’, zegt Hugo Erken van de Rabobank tegen het FD. ‘Als niemand anders op de rem trapt, moet de Europese Centrale Bank de rente misschien nog verder opschroeven.’ Daarmee komt een recessie dichterbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Definitief: schilders krijgen 3,3 procent extra loon

OnderhoudNL verwacht heropening salarisgesprekken

OnderhoudNL trekt fel van leer tegen vakbonden

Onderhandelingen over lonen zitten nog steeds vast

Bedrijven zien loonkosten met miljarden euro’s stijgen


Naar archief >