Actueel
FNV-medewerkers delen water uit aan bouwvakkers die werken in het voormalig Aegongebouw in Leeuwarden, vorig jaar zomer.

Tweederde van de Nederlandse bouwbedrijven werkt door in de zomer. Ook in die periode ligt er volop werk. Dat meldt bouwmarktketen Hornbach op basis van cijfers van UPS Marketing Consultancy.

45 procent van de doorwerkers doet dit op volle kracht, twintig procent kiest voor een lagere bezetting. Feit is dat een stijgend aantal bouwbedrijven de bouwvak links laat liggen. ‘Juli en augustus zijn dan ook drukke maanden’, signaleert Michael van der Geest van Hornbach. Officieel bestaat de bouwvak niet meer sinds 1982, toen de driewekelijkse rustperiode uit de cao’s werd geschrapt.

Van der Geest: ‘We zien dat professionele klussers de zomerperiode gebruiken om klussen te klaren, terwijl consumenten op vakantie gaan. Zelf gaan klussers liever een aantal keer een lang weekend weg. We merken ook dat zzp’ers steeds vaker projectmatig aan omvangrijke projecten werken.’

Ook verschillende schildersbedrijven kiezen ervoor om de bouwvak te negeren. Zo is de zomerperiode bijvoorbeeld ideaal om schoolgebouwen op te knappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.