Ga naar hoofdinhoud

Mbo: doe ‘opleidingsniveau’ en ‘laagopgeleid’ in de ban


‘Het is hoog tijd het mbo de erkenning te geven die het verdient. De huidige terminologie helpt daar niet bij.’ Dat zegt demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in dagblad Trouw als reactie op een pleidooi voor waarderend taalgebruik. Daartoe overhandigden de MBO Raad, studentenorganisatie JOB MBO en de gemeente Utrecht hem een manifest.

Melanie Peeters van Schildersvakopleiding Mierlo bij Skills The Finals 2023.

In dit document roepen zij de overheid, onderwijsinstellingen, media en werkgevers op zich bewust te zijn van de negatieve consequenties die bepaald taalgebruik heeft op mbo-studenten. Denk aan ‘op- en afstromen’ (van het hbo naar het mbo of vice versa), ‘laagopgeleid’ en ‘onderwijsniveau’. Deze termen zijn volgens de drie genoemde partijen niet neutraal, maar gaan allemaal uit van een hiërarchisch beeld, waarbij een ‘hogere’ opleiding automatisch een betere opleiding is.

‘Ik spreek te vaak studenten die op een feestje niet durven toegeven dat ze aan het mbo studeren’, zegt MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin in Trouw. ‘Ik ben ervan overtuigd dat dit deels komt door de manier waarop we over het mbo praten. Middelbaar beroepsonderwijs is een synoniem geworden voor laagopgeleid.’

Als alternatief wordt in het manifest onder meer ‘het vervolgonderwijs’ genoemd in plaats van ‘mbo en het hoger onderwijs’. ‘Doorstromen’ zou ‘op- en afstromen’ kunnen vervangen en ‘onderwijsrichting’ ‘opleidingsniveau’. Ook sporen de initiatiefnemers werkgevers aan om in vacatures niet meer te vragen om een bepaald werk- of denkniveau – meestal hbo of universitair – maar functies open te stellen voor sollicitanten met alle denkbare achtergronden.

Uiteindelijk kan zelfs het complete onderwijsstelsel nieuwe namen krijgen. In middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger beroepsonderwijs (hbo) schuilt immers hiërarchie. Zo ver wil Tekin op dit moment nog niet gaan. ‘Een naamswijziging voor het mbo kan een sluitstuk zijn, maar is voor nu niet ons doel.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Effect van mbo-miljarden is onduidelijk

Interesse in schildersvak lijkt te stijgen

Anne Eerdman gekroond tot Nederlands kampioen schilderen

OCW meldt ‘zorgelijke’ afname aantal mbo-studenten

SBB kiest ’s lands beste opleiders


Naar archief >