Ga naar hoofdinhoud

Mascot zet in op gerecyclede werkkleding


Mascot, Deens producent van werkkleding voor schilders en andere bouwgerelateerde beroepen, wil kledingafval in de nabije toekomst verwerken tot zo'n hoge kwaliteit dat het rechtstreeks kan worden gebruikt bij de productie van nieuwe kleding.

Daartoe is het een samenwerking aangegaan met zeven grote spelers uit de Deense textiel- en recyclingindustrie. Ook het Deense Teknologisk Institut, specialist in technische know-how voor het realiseren van de groene transitie in bedrijven, doet mee.

Volgens Mascot vereist de vergroening van de kledingindustrie nieuwe benaderingen van kledingontwerp en van de processen voor het omzetten van kledingafval in bruikbare vezels voor nieuwe textielproducten.

Daarom is Mascot – samen met spelers uit de kledingbranche en op het gebied van materialen en recycling – het project Den Cirkulære Tekstilindustri (De circulaire textielindustrie) gestart, dat wordt gesteund door het ontwikkelings- en demonstratieprogramma MUDP van de Deense Milieuraad.

De doelstelling is ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het gerecyclede textielmateriaal zo hoog wordt dat het rechtstreeks kan worden gebruikt in de bestaande waardeketen. Van versleten, beschadigde kleding moet dus nieuwe kleding kunnen worden gemaakt.

“De uitdaging bij textiel is hetzelfde als waar we bij plastic mee te maken hadden. Net zoals plastic is textiel ontworpen om tegen wassen en slijtage te kunnen. Maar voor het recyclen is het nodig dat we de materialen kunnen scheiden en verfstoffen en impregneringsmiddelen kunnen verwijderen zonder dat het materiaal zelf beschadigd raakt*”, zegt projectleider Julie Brender Trads van het Teknologisk Institut.

“We staan echt op het punt om kleding op een veel meer hulpbronverantwoorde manier te produceren, maar dit project laat zien dat we het niet alleen kunnen. Heel veel processen hangen met elkaar samen, en als we deze uitdaging willen aangaan, moeten we alle processen erbij betrekken, van de ontwerpfase tot de eigenlijke recycling”, zegt MVO-manager Kristina Vigen van Mascot International A/S.

“Dat kunnen we niet alleen, we hebben de hulp van de textielindustrie nodig. Daarom is het noodzakelijk, belangrijk en interessant om deel uit te maken van een groter partnerschap, waarin we een verschil kunnen maken voor de groene agenda”, legt Vigen uit.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Nieuwe film VVVF: ‘verf biedt bescherming’

Sijbers nieuwe directeur C3

OnderhoudNL lanceert volgend jaar imagocampagne

OCW meldt ‘zorgelijke’ afname aantal mbo-studenten

Aanbesteding vlakglasrecycling: meer scherven naar industrie


Naar archief >