Actueel

‘Maak verf van kerstbomen’

De naalden van sparren en dennen zijn in een relatief eenvoudig proces te verwerken tot basisingrediënten voor onder andere verf, aldus Cynthia Kartey, een doctoraalstudent te Sheffield.

Het idee van de Britse studente wordt uitgebreid uit de doeken gedaan op de website SpecialChem. In het VK worden jaarlijks 8 miljoen natuurlijke kerstbomen gekocht, die na Nieuwjaar massaal worden afgedankt. Verbranden veroorzaakt CO2-uitstoot, maar ook als de bomen op een vuilnisbelt belanden kunnen ze kwaad. De naalden van de bomen doen er langer over dan andere bladeren om uiteen te vallen, het rottingsproces van sparren duurt relatief lang, en zorgt dan voor uitstoot van broeikasgrassen.

Terwijl diezelfde naalden eigenlijk bestaan uit een bijzonder complex polymeer: lignocellulose. met behulp van een eenvoudig oplosmiddel als glycerol kan de chemische structuur van de naalden worden gebroken. Er ontstaat dan een bio-olie die glucose, acetic acid en phenol bevat. Van de acetic acid kan onder veel meer verf gemaakt worden.

bron: SpecialChem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.