Actueel

KVK krijgt Big Brother Award

Van der Veen (links) neemt namens de KvK) de prijs in ontvangst.
Foto: Jeroen Mooijman (CC BY-NC-ND 4.0)

De Publieksprijs van de Big Brother Awards 2018 is op 22 januari toegekend aan de Kamer van Koophandel. Hiermee wordt deze instantie berispt voor het ongevraagd doorverkopen van contactgegevens van zzp’ers.

Voor de Publieksprijs was ook De Belastingdienst voorgedragen, omdat het ondernemers dwingt hun BSN-nummer te verspreiden, waardoor ze kwetsbaarder worden voor identiteitsfraude, en Facebook voor het Cambridge Analytica-schandaal en het misbruiken van telefoonnummers.

De Kamer van Koophandel (KvK) won de – door Bits of Freedom (stichting die opkomt voor digitale burgerrechten) georganiseerde – verkiezing door het Nederlandse publiek met 39% van de stemmen.

Namens de KvK nam Liv van der Veen, hoofd Beleid en Juridische Zaken van KVK, de prijs in ontvangst: “Zijn we blij met deze award? Natuurlijk niet, maar we herkennen de klachten van ondernemers wel en begrijpen dat zij hier hinder van ondervinden.”

KVK krijgt veel klachten van ondernemers over de hoeveelheid telefoontjes die zij ontvangen met allerlei aanbiedingen. Uit onderzoek naar deze ongewenste activiteiten blijkt dat 40% van de ondernemers last heeft van deze telefonische benadering. Ondernemers vinden het vervelend dat hun gegevens voor deze doeleinden gebruikt kunnen worden.

Liv van der Veen: “Wij begrijpen dat deze overlast niet gewenst is en werken samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hard aan oplossingen om ondernemers beter te beschermen tegen deze ongewenste benadering. Het Handelsregister is een openbaar register en dient belangrijke doelen. Wij zijn wettelijk verplicht om aan iedereen data te verstrekken die daarom vraagt, zonder dat ondernemers hier eerst toestemming voor hoeven te geven.”

Openbaar register

In het bij wet openbare Handelsregister staan gegevens van ondernemers, zodat iedereen kan nagaan met wie hij of zij zakendoet. Rechtszekerheid is een belangrijk doel. Het telefoonnummer is daarbij een belangrijk openbaar gegeven. Je kan checken of er wel echt een persoon achter bijvoorbeeld een online webshop zit, door eerst te bellen naar zo’n bedrijf.

Ook hoeven ondernemers steeds minder vaak een uittreksel uit het Handelsregister te overleggen. Overheden, banken en andere organisaties hebben vaak een rechtstreekse koppeling met het Handelsregister. Zo kan een bank direct je inschrijving bij KVK checken.

Liv van der Veen: “Het register op slot doen is geen optie. Dan zouden zowel ondernemers als burgers gedupeerd worden. Je kan dan alleen nog via een advocaat op zoek naar een eigenaar van een bedrijf op het moment dat er iets niet goed is gegaan. Of je kan niet van te voren checken of er al veel kapsalons gevestigd zijn in de buurt waar jij voor jezelf wilt beginnen. Ook moeten instanties dan juist ondernemers benaderen voor hun gegevens terwijl ze die nu uit het register halen.”

“Het spanningsveld wordt ook duidelijk uit onze enquête. 40% van de ondernemers ervaart hinder van de ongewenste telefoontjes die zij krijgen, maar tegelijkertijd wil 63% dat het telefoonnummer wel een verplicht openbaar gegeven blijft. We doen wat we kunnen binnen de kaders van de wet om de overlast te beperken voor de groep die er last van heeft. We zijn blij dat bijna drie kwart van de ondernemers de openbaarheid van het register neutraal/positief ervaart”, aldus Van der Veen.

Het afgelopen jaar zijn de telefoonnummers van natuurlijke personen uit het online adressenbestand gehaald, omdat dit bestand met name voor direct marketing gebruikt wordt. Van der Veen: “We spelen klachten door naar de ACM, zodat zij kunnen handhaven en we informeren ondernemers die data bij ons afnemen nog duidelijker over de regels die gelden voor gebruik van Handelsregister data. Voor echte oplossingen zijn echter grotere stappen nodig.”

Privé-adressen

De eerste grote stap is inmiddels gezet: staatssecretaris Mona Keijzer heeft aangekondigd dat de privé-adressen van eigenaren van een eenmanszaak, cv, vof en maatschap afgeschermd zullen gaan worden. Hiervoor is een motie in de Tweede Kamer aangenomen.

De Staatssecretaris gaat deze afscherming opnemen in de wet. Het vestigingsadres zal wel openbaar blijven. Je moet een ondernemer immers wel altijd kunnen vinden, bijvoorbeeld om een aanmaning te sturen als er iets niet goed is gegaan met een betaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.