Ga naar hoofdinhoud

Koning bezoekt het NK schilderen


De acht finalisten van het NK schilderen mogen zich verheugen op koninklijke belangstelling. Willem-Alexander bezoekt vrijdag 24 maart mbo-beroepenwedstrijd Skills The Finals in RAI Amsterdam, waar hij in gesprek gaat met studenten. Onder meer schilders in opleiding zijn hiertoe uitverkoren, melden organisator Worldskills Netherlands en Het Koninklijk Huis.

(Beeld: Shutterstock)

Een dag eerder, donderdag de 23e, zijn de onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma te gast bij het evenement. ‘De aanwezigheid van de koning en de ministers is heel eervol en een enorme motivatie voor al deze vakmensen van de toekomst’, stelt Worldskills Netherlands-directeur Erik van der Zwan in een persbericht. ‘Het laat zien dat het voor het kabinet een prioriteit is om de jongeren enthousiast te krijgen voor het beroepsonderwijs.’

Omgevingsdruk

Van der Zwan ziet dat jongeren vaak te maken krijgen met druk vanuit de omgeving om te kiezen voor havo of vwo in plaats van het beroepsonderwijs. ‘In de praktijk zien we dat een groeiend aantal havisten en vwo-leerlingen vervolgens alsnog voor het mbo gaat. Een beroepsopleiding geeft toegang tot een veelbelovende carrière. Bovendien zijn deze jongeren keihard nodig om het tekort aan vakmensen op de arbeidsmarkt op te lossen.’

Skills Talents en Skills Heroes zijn de jaarlijkse vakwedstrijden voor het vmbo en het mbo. In voorronden en regionale kwalificatiewedstrijden gaan 40.000 leerlingen en studenten uit heel Nederland de strijd met elkaar aan. Zo’n 600 jongeren plaatsen zich uiteindelijk voor een plek in één van de ruim 60 finalewedstrijden, die jaarlijks duizenden belangstellenden trekken.

Uitblinkers

Uitblinkende winnaars mogen later dit jaar meedoen aan Euroskills in het Poolse Gdansk. Job Budding en Rutger van Antwerpen waren de laatste schilderkampioenen die zich waagden aan een internationale krachtmeting, respectievelijk in 2019 en 2018. Alexander Buitendijk scoorde vorig jaar in de Utrechtse Jaarbeurs niet genoeg punten om naar het WK in Shanghai te mogen. Amy Bishop zag in 2020 af van het EK in Graz. In 2021 was er vanwege het coronavirus geen Skills.

Beluister een interview met Buitendijk en Van Antwerpen is onze podcast De Potkwast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Video | Anne is klaar om te knallen in Gdansk

Anne Eerdman gaat naar het EK schilderen

Anne Eerdman in wachtkamer voor EK

Video | Schilderen onder toeziend oog van de majesteit

Potkwast 9: ‘Ineens stond ik langs een lichtmast’


Naar archief >