Ga naar hoofdinhoud

Kleurpionier Maas Kotterink overleden


Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de kleurkennis in Nederland, eerst bij de verffabrieken waar hij werkte, later bij het grotere publiek, onder andere via zijn cursussen Toegepaste kleurtechniek aan generaties van professionals. Eind februari overleed Maas Kotterink op 89-jarige leeftijd.

Kotterink is op 3 oktober 1931 geboren in Enschede en opgegroeid in Almelo. Hij studeerde chemie aan de HTS te Almelo en begon zijn werkzame leven op het laboratorium bij chemiebedrijf Servo (vervaardiging van onder andere additieven voor coatings) in Delden.

In 1960 verhuisde hij naar Zaandam en kwam hij te werken bij verffabriek Pieter Schoen, waar hij verantwoordelijk werd voor de ontwikkeling van de kleurrecepten. Hij had een zeer goed getraind oog voor het waarnemen van kleurverschillen en welke pigmenten nodig zijn om een kleur te ontwikkelen.

Eind jaren ‘60 kwam Maas in contact met Ralph Stanziola van Applied Color Systems (het huidige Datacolor). ACS ontwikkelde computers waarmee kleurverschillen in getallen konden worden omgezet en kleurrecepten konden worden ontwikkeld. Hierdoor werd het mogelijk veel efficiënter te werken en kon er bespaard worden op de kosten van onder andere pigmenten.

Na de fusie van Pieter Schoen met Vettewinkel en Varossieau en de overname door Petro Fina in 1972 ontstond het bedrijf Sigma Coatings (nu onderdeel van PPG Coatings). Maas kreeg de opdracht om het kleurenlaboratorium van Sigma Coatings op te zetten op basis van ACS-kleurmeetapparatuur.

In 1976 startte Maas met het bedrijf Total Color Technics. Met zijn bedrijf hielp hij verffabrieken en andere bedrijven die met kleurontwikkeling te maken hadden efficiënter te werken met de ontwikkeling van kleurrecepten. Hierbij had hij ook de vertegenwoordiging van ACS in Nederland. Begin jaren ‘80 ontmoette hij Tomas Hård, directeur van het Färginstitutet in Zweden, en kreeg hij als eerste in Europa het distributeur schap van het Natural COLOUR System.

Maas Kotterink ontwikkelde als eerste een unieke en onafhankelijke cursus ‘Toegepaste kleurtechniek’ waarin hij zijn opgedane kennis en ervaringen deelde.

Zijn zoon Mark Kotterink nam het bedrijf in 2005 over en ging verder onder de naam Nederlands Kleuren Centrum (NKC). Daaruit kwam de Nederlandse Kleuren School (NKS) voort dat later gewijzigd werd in Stichting Nederlands Kleur Instituut (SNKI), een platform dat kennis over kleur en kleurbeleving vergaart en verspreidt en dat optreedt als onafhankelijke deskundige bij vraagstukken over kleur en kleurissues. Tot op het laatst toonde Maas Kotterink zich bij de ontwikkelingen betrokken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Jan Vreeker overleden


Naar archief >