'Keververf' haalt water uit lucht • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Keververf’ haalt water uit lucht


Chinese onderzoekers werken aan een coating die gebaseerd is op het pantser van een bepaalde woestijnkever. De structuur van dat pantser zorgt dat water condenseert.

De coating, die volgens de website SpecialChem makkelijk te maken is (al staat er niet hoe dan) zorgt dat het vocht uit de lucht condenseert op het oppervlak en wel zo dat de condensdruppels heel makkelijk wegvloeien waarna het oppervlak weer droog is en nieuwe condens kan ‘oogsten’. De werking van de verf is gebaseerd op het pantser van een woestijnkever. Dat doet hetzelfde en voert de waterdruppels af richting de bek van het insect, die zo in moeilijke omstandigheden in leven blijft.

Dat lijkt het team van Youfa Zhang, van de Chinese Zuidoost-universiteit ook de beste toepassing van de coating: er kunnen apparaten mee gemaakt worden om vers drinkwater uit de lucht mee te oogsten. Volgens Zhang bevindt 10 procent van al het drinkbare water op aarde zich in lucht. Dat de wereld toenemende waterschaarste kent is een vaststaand feit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.