Actueel

Kever arrangeert zijn bio-polymeer

Opieuw een ontdekking over kleur in de natuur die invloed kan hebben op kleurtoepassingen in de toekomst. Dit keer nam een onderzoeksgroep een Filipijns kevertje onder de loupe.

Het gaat om de Pachyrrhynchus congesus pavonius, een kevertje met heldere, meerkleurige cirkels op zijn pantser. De onderzoekers, een combinatie van wetenschappers van het YaleNUS College en de universiteit van Freiburg, Zwitserland, ontdekten hoe et kevertje al die verschillende kleuren op zo’n geconcentreerde plek laat ontstaan, meldt de website van European Coatings.

De kleuren ontstaan doordat het licht gebroken wordt door de kristallen waaruit het exoskelet van het kevertje is opgebouwd, en door de Chitine, een bio-polymeer dat heel veel in de natuur voorkomt en dat ook deel uitmaakt van de structuur van het exoskelet.

Het blijkt nu dat bij sommige kleuren de kristallen groter zijn en meer chitine bevatten en andere kleiner zijn met minder chitine. Dit bepaalt hoe de kleur gezien wordt. Volgens de onderzoekers is dit anders van bij veel andere kevers waarvan de bijzondere kleuren al eerder onderzocht zijn. Daar is de structuur en de hoeveelheid chitine in het oppervlak overal gelijk, en ontstaan verschillende kleuren door de manier waarop de kristallen georienteerd staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.