Inspectie SZW laat bedrijven verbeterplannen maken • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Inspectie SZW laat bedrijven verbeterplannen maken


Bedrijven die te maken hebben gehad met een licht arbeidsongeval, kunnen gevraagd worden zelf een verbeterplan op te stellen. Om herhaling te voorkomen. Met deze nieuwe aanpak gaat Inspectie SZW aan de slag. Aanleiding is het al jaren toenemende aantal ongevallen op de werkvloer.

Uit het pre-coronatijdperk: twee schilders veilig in een ruime, stevige werkbak

Om deze tendens te keren heeft de inspectie, mede op verzoek van de Tweede Kamer, nieuwe mogelijkheden onderzocht voor de afhandeling van ongevallenonderzoek. In een persbericht schrijft SZW dat zij bedrijven ‘onder bepaalde voorwaarden’ zelf aan de slag wil laten gaan met verbeteringen. Door hen bijvoorbeeld zelf onderzoek te laten doen naar wat er misging, hoe het incident voorkomen had kunnen worden en hoe ervoor te zorgen dat het niet nog eens gebeurt.

Geen boete

De verbeterpunten die daaruit voortkomen, moet de werkgever in orde maken. Bij een goedgekeurd en effectief plan – nadat de inspectie dit als zodanig heeft beoordeeld – legt SZW geen boete op. Ook kan een inspecteur besluiten de werkplek te inspecteren in plaats van het ongeval te onderzoeken. De werkgever moet dan aan de slag met de verbeterpunten die hieruit voortvloeien. Bedrijven kunnen alsnog een sanctie krijgen als bij her-inspectie blijkt dat er geen vorderingen zijn gemaakt.

SZW stelt dat uit ‘de eerste onderzoeksresultaten’ blijkt dat de nieuwe interventies effectief zijn: bij zowel het aanpakken van de directe oorzaak van een licht arbeidsongeval als de achterliggende factoren. Ongevallen waarbij het slachtoffer ernstig gewond raakt of waarbij iemand is overleden, worden op de reguliere wijze onderzocht. Wanneer uit onderzoek blijkt dat wetgeving is overtreden, kan dat zoals gebruikelijk leiden tot een bestuurlijke boete of een strafrechtelijk vervolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Brief gevaarlijke stoffen kan genegeerd worden

Inspectie vraagt gedetailleerd overzicht gevaarlijke stoffen

Schilder valt van dak in Gorredijk

Schijnconstructies op zijn vroegst eind 2021 beboet

Inspectie SZW deelt onterechte en te hoge boetes uit


Naar archief >