Inspectie SZW deelt onterechte en te hoge boetes uit • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Inspectie SZW deelt onterechte en te hoge boetes uit


Inspectie SZW treedt vaak te rigoureus op. Sinds de invoering van een hardere fraudeaanpak in 2013 legt zij stelselmatig onterechte en te hoge boetes op voor overtreding van arbeidsregels. Dat nieuws brengt Het Financieele Dagblad (FD) vandaag.

Het FD baseert zich op een analyse van tientallen rechtszaken en gesprekken met advocaten. Zij trekken een parallel met de kinderopvangtoeslagaffaire, die duizenden ouders in financiële problemen bracht.

Vooral kleine ondernemers zijn de dupe. De Inspectie deelde de afgelopen zeven jaar zo’n 20.000 boetes uit van bij elkaar ruim 200 miljoen euro. Uit het jaarverslag over 2019 blijkt dat de dienst dat jaar ongeveer vijftien procent van de boetes na bezwaar helemaal of deels moest terugbetalen.

Illegale arbeid

‘Ik vind dat vergeleken met andere instanties veel’, zegt advocaat en specialist in het boeterecht Oswald Jansen in het FD. Volgens advocaten ligt het werkelijke aantal onterechte boetes nog veel hoger, omdat lang niet alle werkgevers de dure juridische strijd aangaan. Het hardst treedt de inspectie op tegen illegale arbeid.

MKB-Nederland vindt dat het boetebeleid anders moet en diverse bedrijven zeggen dat SZW ‘tot het uiterste’ gaat. ‘Onbedoelde foutjes hebben soms verstrekkende gevolgen en de menselijke maat lijkt weleens zoek.’

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarvan Inspectie SZW de toezichthouder is, stelt dat boetes ‘wel degelijk’ worden verlaagd. ‘En in situaties waarin verwijtbaarheid volledig ontbreekt, wordt van boeteoplegging afgezien.’

Meer bij het FD.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Brief gevaarlijke stoffen kan genegeerd worden

Inspectie vraagt gedetailleerd overzicht gevaarlijke stoffen

Schilder valt van dak in Gorredijk

Schijnconstructies op zijn vroegst eind 2021 beboet

Banenplan moet duizenden schilders opleveren


Naar archief >