Inschrijving opleiding Erfgoed Schilderen geopend • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Inschrijving opleiding Erfgoed Schilderen geopend


De inschrijving voor de eerste twee modules van de opleiding Erfgoed Schilderen is van start gegaan. Volgens Mark Hulsen, sectormanager restauratieschilders bij OnderhoudNL, is in het schilderonderwijs met deze nieuwe leergang een lacune opgevuld.

Hulsen wil de restauratiesector goed op de kaart te zetten bij de bij OnderhoudNL aangesloten schildersbedrijven en bovenal bij de opdrachtgevers.

“Er waren al mbo-opleidingen voor regulier schilderwerk en restauratie- en decoratieschilderen. Voor uitvoerend onderhoud aan monumenten en monumentale ondergronden ontbrak een opleiding op mbo-4 niveau”, vertelt hij.

“Met de opleiding Erfgoed Schilderen van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen kunnen onderhoudsschilders hun werk aan monumenten meer tot een kunst verheffen door anders naar het werk te kijken en rekening te houden met de monumentale ondergrond. De regels voor verantwoord erfgoedbeheer uit de uitvoeringsrichtlijn bieden hiervoor houvast.”

Inhoud

In de nieuwe opleiding is volop aandacht voor de uitvoeringsrichtlijn Historisch schilderwerk (URL 4009) van de Stichting ERM. “Dat is belangrijk om de kwaliteit van onderhoudsschilderwerk aan monumenten naar een hoger plan te tillen zodat het werk uitgevoerd wordt volgens de afspraken en normen die voor monumenten gelden”, aldus Hulsen.

Hij heeft in de klankbordgroep meegedacht over de inrichting van de opleiding en de aansluiting op de inhoudelijke en praktische behoeften van de sector. Ook heeft Hulsen, samen met een aantal gerenommeerde schildersbedrijven, de lesstof mede beoordeeld. De betrokkenheid vanuit het bedrijfsleven heeft hij als erg positief ervaren.

“Werken aan monumenten vraagt om specialistische vakkennis. Zo zal een gespecialiseerd Erfgoed schilder altijd kijken naar de authentieke waarde van het oorspronkelijke verfsysteem en de waarde van de ondergronden”, zegt Hulsen.

“OnderhoudNL hecht eraan dat schilders hun vakkennis voor het schilderwerk aan monumenten verdiepen met de opleiding Erfgoed Schilderen. Ook zien we graag dat schildersbedrijven hun deskundigheid uitbouwen en zich gaan certificeren als erkend restauratie schildersbedrijf. Daarom ondersteunen we de deelnemers van leden van OnderhoudNL met een bijdrage in de opleidingskosten.”

Voor meer informatie over de opleiding Erfgoed Schilderen en inschrijven voor de eerste twee modules zie Opleiding Erfgoed Schilderen.

Bron; Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Slot ‘De schilder kon alles’: het genie van Beekman

Maiskolf publiekslieveling jaarlijkse tankprijs

Van Wijhe Verf sluit partnerschap met Goodshipping

SchildersVakopleiding mag zelf instructeurs scholen

KOMO-certificaat voor circulair biocomposiet gevelbekleding


Naar archief >