Ga naar hoofdinhoud

ING: Bouw krimpt dit jaar 4 procent


In 2020 bleef de volumekrimp in de bouwsector beperkt tot 1 procent. Het effect van de coronacrisis wordt in 2021 wel zichtbaar. De sector krimpt dit jaar met 4 procent, verwacht ING Economisch Bureau.

Minder financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen laten de bouwsector dit jaar verder krimpen. De extra effecten van de tweede lockdown op de bouw zijn waarschijnlijk wel beperkt. Het aantal nieuwbouwwoningen daalt in 2021 verder tot 65.000, ondanks de toename van bouwvergunningen. Dit blijkt uit het ‘Vooruitzicht bouw’ van het ING Economisch Bureau.

Vertrouwen positief

Nederlandse bouwondernemers waren dit najaar, ondanks de coronacrisis, toch weer positief gestemd, constateert ING Economisch Bureau. Doorwerken op de bouwplaats, met het ‘Samen Veilig Doorwerken-protocol’ dat het Rijk met de bouw- en technieksector heeft opgesteld, werkt goed waardoor uitval van de productie beperkt bleef. Door het laat-cyclische karakter van de bouwsector blijft de krimp in de bouw in 2020 beperkt met naar verwachting 1 procent.

De tweede lockdown, zoals aangekondigd in december, heeft naar verwachting een beperkt negatief effect op de bouwproductie. “Bouwplaatsen blijven open en de laatste twee weken in december zijn voor de sector in de regel rustigere weken waarin veel vakanties gepland staan”, aldus Maurice van Sante, van het ING Economisch Bureau, “De bouw draait daardoor in december meestal op circa 70% van de normale capaciteit.”

Klein versus grote bouwers

Het zijn vooral de kleinere bouwbedrijven met minder dan tien medewerkers die weinig last ondervonden van de coronacrisis. Hun omzet lag in het derde kwartaal zelfs circa 5 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2019. Tijdens de coronacrisis lieten veel particulieren hun huis verbouwen.

Vooral de middelgrote bouwbedrijven zagen hun omzetten in 2020 teruglopen. Bouwbedrijven met tussen tien en honderd medewerkers draaiden circa 5 procent minder omzet in het derde kwartaal dan in het laatste kwartaal van 2020. Minder verstrekte vergunningen voor nieuwbouw in de 2019, tijdelijke terughoudendheid bij grotere renovatieprojecten bij zorginstellingen en minder investeringen in bedrijfsgebouwen door de coronacrisis, kunnen hier debet aan zijn geweest.

Aantal nieuwbouwwoningen

In 2020 worden er circa 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er ongeveer 1.500 minder dan in 2019. Vanwege de beperkte vergunningverlening in 2019, een oplopende werkloosheid in 2021 en financiële onzekerheid bij consumenten verwacht het ING Economisch Bureau dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2021 verder daalt tot 65.000. Het toegenomen aantal bouwvergunningen in 2020 kan hier nog geen tegenwicht bieden. Het duurt namelijk gemiddeld circa 1,5 jaar voordat een vergeven bouwvergunning voor nieuwbouw daadwerkelijk leidt tot een afgebouwde woning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Corporaties bouwen meer huizen

Facebook springt in de bres voor bouwsector VS

Duurdere grondstoffen zetten woningbouw onder druk

BouwBeurs verplaatst naar februari 2023

Forse looneis Duitse vakbond bouw


Naar archief >