Harings fabeldier in Amsterdam schittert weer • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Harings fabeldier in Amsterdam schittert weer


Rebels, vrijzinnig en speels. Zo typeert Fenna Ulichki, stadsdeelvoorzitter Amsterdam-West, de muurschildering van Keith Haring aan de Jan van Galenstraat. Dit reusachtige fabeldier, twaalf bij vijftien meter, is dankzij recente restauratiewerkzaamheden veiliggesteld voor de komende generaties.

Wethouder Marieke van Doorninck (links) en stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki. Foto: Merlijn Doomernik

Het kunstwerk uit 1986 is in Europa één van de grootst bewaard gebleven creaties in de openbare ruimte van Haring (1958-1990). De ‘mural’ van deze Amerikaanse kunstenaar staat op de wand van het voormalige koelhuis van Food Center Amsterdam. Dit terrein moet na herontwikkeling plaats bieden aan een keur aan bedrijven en 1.700 woningen en voorzieningen.

Antonio Rava uit Turijn en Will Shank uit Barcelona tekenden voor het herstel van de muurschildering. ‘Een heel bijzonder project, omdat het werk meer dan twintig jaar achter beplating heeft gezeten’, zegt Rava. ‘De acrylverf is daar redelijk goed onder vandaan gekomen. Maar op bepaalde plekken was sprake van roest, loslatende verf én verfverlies, soms ter grootte van een baksteen.’

Parel

Het resultaat van de restauratie is dat de manier waarop Haring het werk heeft geschilderd – met druipende verf en verfstreken – volgens Rava nu beter te zien is. ‘Fantastisch dat deze parel na bijna 35 jaar weer in al zijn schoonheid te bewonderen is’, jubelt Ulichki. De restauratie is mogelijk gemaakt door ontwikkelaar Marktkwartier, een samenwerkingsverband tussen VolkerWessels Vastgoed, Ballast Nedam Development, de gemeente Amsterdam, het Stedelijk Museum en de Keith Haring Foundation.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ferdinand Wieman sectormanager bij OnderhoudNL

SchildersVAKTV | Buurt loopt uit voor muurschildering

Erfgoed & Ambacht Event in Utrecht

Amsterdam heeft nieuwe Schildervakopleiding

Kunstenaar schildert Thunberg met ecoverf


Naar archief >