Actueel

Handhavingstraject moet rijksmonument redden

1

Door jarenlang onthouden van onderhoud, verkeert de rijksmonumentale boerderij aan de Industrieweg 30 in Mijdrecht in zeer slechte staat. Gemeente De Ronde Venen is daarom een handhavingstraject gestart tegen de eigenaar.

De kop-romp boerderij uit 1879 is uniek in zijn architectuur in relatie tot de arbeiderswoningen ernaast. De boerderij vertelt veel over de veengeschiedenis van de gemeente. De Ronde Venen probeert de eigenaar al sinds 2002 te bewegen om het te onderhouden. Volgens de gemeente blijft hij echter weigeren.

In Nederland geldt sinds 2016 een ‘instandhoudingsplicht’ voor eigenaren van monumenten. Dit betekent dat het bewust nalaten van onderhoud aan een monument strafbaar is. Het uitgangspunt hierbij is dat de eigenaren ‘tijdelijke bezitters’ zijn. Het monument moet voor de eeuwigheid blijven staan.

Het individuele belang van de huidige eigenaar is daarmee ondergeschikt gemaakt aan het algemeen belang van behoud tot in lengte van dagen. Om onderhoud te stimuleren bestaan er subsidies en gunstige financieringsmogelijkheden voor monumenten.

Ondanks het bestaan van de ‘instandhoudingsplicht’ is het voor gemeentes ingewikkeld om onderhoud aan een monument af te dwingen. Bij bestudering van de (schaarse) voorbeelden in Nederland, kwam gemeente De Ronde Venen tot de conclusie dat het juridisch afdwingen van onderhoud een traject is dat zeer secuur doorlopen moet worden.

Bij Industrieweg 30 bestond het traject uit zeven stappen van onder andere bouwkundige onderzoeken van de Monumentenwacht Utrecht, adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en weerleggen van zienswijzen. Het doorlopen van deze stappen kostte een jaar.

Op 15 januari 2019 is de definitieve handhavingsbrief verstuurd. Hierin deelt de gemeente de eigenaar mee dat hij tot 1 juli 2019 de tijd krijgt om acht maatregelen te nemen. Bij het uitvoeren van deze maatregelen is het behoud van dit monument verzekerd. Bij het niet-uitvoeren van deze maatregelen zal de eigenaar dwangsommen verbeuren.

1 reactie op “Handhavingstraject moet rijksmonument redden

  1. Klaas de Wit schreef:

    Ik vrees met grote vrezen. Vermoedelijk is de eigenaar, ondanks de subsidie van 35% die er op Rijksmonumenten zit niet kapitaalkrachtig genoeg om de nodige restauratiewerkzaamheden te laten verrichten. De gemeente De Ronde Venen heeft de juridische weg moeten bewandelen maar als er geen geld is lukt je dit ook niet met dwangsommen bij de rechter af-te-dwingen.
    Het zal er wel in eindigen dat na nog een langere juridische strijd tot onteigening moet worden over gegaan of de gemeente (belastingbetaler) zal het zelf moeten ophoesten uit de eigenmiddelen.
    Motto: van een kale kip kun je geen veren plukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.