Actueel

Grondstoftekort door explosie in China

Er is wereldwijd een bescheiden grondstofcrisis gaande in sommige bedrijfstakken waaronder de verfindustrie. De reden is een ontploffing in een fabriek in China, en de daaropvolgende sluiting van het hele industriegebied.

Het ongeluk gebeurde in maart, in een metaalfabriek in Kunshan, in de provincie Jiangsu ten westen van Shanghai. Er kwamen bijna 80 mensen om het leven en enkele honderden werden gewond toen er op het terrein een ontploffing plaatsvond waarbij ook een container met stukjes metaal betrokken was. Die ontploffing zorgde ervoor dat ook in de fabriek brand uitbrak. De fabriek had in mei 2018 nog een waarschuwing gekregen van de autoriteiten omdat het de waterzuivering niet op orde had.

Op het industrieterrein waren minstens 1000 bedrijven actief. De Chinese overheid, die een campagne voert tegen onveilig werken, besloot het hele terrein af te sluiten en de fabrieken te laten stoppen met produceren.

De sluiting duurt nog altijd voort en dat levert onder andere voor de verfindustrie problemen op. Er zijn tekorten in bepaalde pigmenten, uv-harders en vooral in conserveringsmiddelen voor watergedragen verf. Het is in het geheel niet duidelijk wanneer de leveranciers weer mogen gaan produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.