Grondstoffenschaarste plaagt verfindustrie, VVVF luidt noodklok • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Grondstoffenschaarste plaagt verfindustrie, VVVF luidt noodklok


Grote schaarste aan grondstoffen, sterk stijgende grondstofprijzen en onvoldoende transportmiddelen voor vervoer uit Azië. Met deze problemen wordt de verf-, drukinkt-, lijm- en kitindustrie in Europa momenteel geconfronteerd. Dat meldt de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF). De brancheorganisatie rept van een nijpende situatie.

Jaitske Feenstra, directeur van de VVVF

De sterke economische groei van China en het tekort aan transportmogelijkheden zetten de toelevering van grondstoffen op scherp, schrijft VVVF. Tegelijkertijd is de wereldwijde vraag naar grondstoffen groot, met name door de aantrekkende markt in Azië. Dit terwijl er, mede door corona, onvoldoende aanbod is. Dat stuwt de prijzen. Zo werden epoxyharsen in sommige gevallen zestig procent duurder.

Als het fabrikanten al lukt de benodigde grondstoffen te bemachtigen, stuiten zij vaak op een gebrek aan zeecontainers en vrachtschepen. Met hogere vervoerskosten tot gevolg. De schaarste aan grondstoffen is volgens VVVF ook voelbaar in ‘de beschikbaarheid van specifieke verpakkingsmaterialen’. Zo worden metalen verpakkingen als blikken en vaten in kleinere hoeveelheden toegeleverd.

Verstoringen in de productie

Voor de coatingindustrie is het gebrek aan grondstoffen breed voelbaar, stelt de branchevereniging. Dit geldt met name voor epoxy- en polyesterharsen, MDI, polyonen en titaandioxide. Polyesterharsen zijn onvoldoende beschikbaar door ‘verstoringen in de productie’ in Azië. Dit komt mogelijk doordat deze markt rap groeit.

De combinatie van een toenemende vraag naar grondstoffen, productieproblemen en te weinig transportmiddelen kan volgens VVVF zelfs leiden tot een ‘force majeure’. Oftewel: leveranciers van verf, drukinkt, lijmen en kitten die (op termijn) niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

3 reacties

 • Klaas de Wit

  De te verwachten prijsstijging zijn op zich niet nieuw. In 2005 was de harsmarkt ook in beweging toen steeg in 9 maanden tijd de grondstoffen soms tot 90%. De problemen waar de fabrikanten van harsen voor coatings zich toen mee bezig hielden waren eveneens de verkrijgbare hoeveelheden van grondstoffen, de beconcurrerende onregelmatige aanvoer en de grote vraag en geringe beschikbaarheid met hoge kosten.

 • Roald konings van R.J.A SCHILDER EN BETONWERKEN

  Ik vraag me af hoe wij dit weer aan de opdrachtgever moeten verkopen! Als dit, zo doorga kan alleen de mensen met geld hun woning nog laten schilderen. Ja word gezegd rekening gewoon door! Maar dat ga ook niet altijd.

 • Klaas de Wit

  Het vooraanstaande vaktijdschrift Journal für Oberflächen Technik 2/2021 sprak dezelfde verontrusting uit. Een onderzoek van de Vereniging van de Duitse Verf- en Drukinktindustrie onder haar leden, heeft de huidige prijsontwikkeling een blijvende impact tot gevolg op de bedrijfsresultaten van circa 250 bedrijven.
  Er zijn ook leveringsproblemen voor isocyanaten vanwege de toegenomen vraag op de automarkt.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schilders moeten dieper in buidel tasten voor verf

Duurdere grondstoffen zetten woningbouw onder druk

Exposanten gezocht voor Masters of Maintenance

Planbureau: tekort vakkrachten maakt bouwambities lastig

Water thema van online Coatings Innovatiedag


Naar archief >