Actueel

Glas Award voor project Poortgebouw

Het Poortgebouw Hoog Catharijne in Utrecht, een project van Saint-Gobain Gevelbouw, is de winnaar geworden van de Glas Award 2019. Solar Highways, een ontwikkeling van Scheuten Glass, won de Innovatie Award.

De awards werden donderdag uitgereikt op het GlasPlein op de BouwBeurs in Utrecht. De organisatie was in handen van Bouwend Nederland vakgroep GLAS.

Glas Award-winnaar Saint-Gobain Glassolutions Gevelbouw heeft in samenwerking met gevelbouwer Blitta uit Venray de beglazing geproduceerd en geleverd voor de gevels van het Poortgebouw, de Stadskamer, het Bruggebouw en het Entreegebouw van het vernieuwde Hoog-Catharijne in Utrecht.

De grootste uitdaging en het meest in het oog springende deel van het project waren de driedimensionaal getordeerde gevels van het Poortgebouw. Het koud gebogen, gekleurde isolatieglas is beeldbepalend.

Zie ook https://www.glasinbeeld.nl/16140/koud-gebogen-glas-in-3-d-getordeerde-gevel

Poortgebouw.

Scheuten won de Innovatie Award. Solar Highways langs de A50 bij Uden is de grootste bi-facial Solar Noise Barrier (SONOB) in de wereld. Het innovatieve geluidsscherm telt (hxl) 5 x 400 meter, waarvan de bovenste 4 meter uitgevoerd met Scheuten Optisol panelen. Met een opbrengst van tussen 145 en 175 MWh per jaar wekt het scherm genoeg zonne-energie op om veertig tot zestig huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De firma Scheuten neemt de prijs in ontvangst.

De winnaars kregen de Awards uit handen van juryvoorzitter Fries Heinis, algemeen directeur van Bouwend Nederland. Voor studenten van de minor ‘Bend and Break’ aan de TU Delft was er een Aanmoedigingsprijs naar aanleiding van de realisatie van een innovatieve glazen lensliggerbrug als toegang van The Green Village op het TU-terrein.

Andere juryleden van de Glas Award waren Edwin Groot van Klantgericht Bouwen, Mathijs van de Vliet, adviseur van Peutz Geveltechniek, en Peter van Dijk, technisch adviseur bij Kenniscentrum Glas.

Naast de twee winnaars waren er nominaties voor CMS kantoor Atriumgebouw Amsterdam (Noord Hollandse Glascentrale), EPO Rijswijk (Saint-Gobain Gevelbouw) en Focus Filmtheater Arnhem (Alverre).

Dit jaar was er voor de leden van de Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor het eerst de mogelijkheid online te stemmen. Zowel de publieks- als vakjury prefereerden het Poortgebouw boven de andere nominaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.