Actueel

FNV: Beperk risico’s werken in de hitte

2
FNV-medewerkers delen tijdens de middagschaft water uit aan bouwvakkers die werken in het voormalig Aegongebouw in Leeuwarden.

Om de huidige hittegolf zo goed mogelijk door te komen, adviseert FNV Bouwen & Wonen werknemers in de bouw om zoveel mogelijk in de schaduw te werken en de werkplek af te schermen voor de zon.

De FNV bezocht dinsdag 25 juli verschillende bouwplaatsen in Friesland. Medewerkers deelden op locaties in Heerenveen, Sneek, Oppenhuizen, Leeuwarden en Harlingen flesjes water en zonnebrandcrème uit en gaven voorlichting over werken bij warm weer. Een actie die werd ingegeven omdat het deze week nog warmer wordt dan de afgelopen periode en de Bouwvak in regio Midden en zeker in regio Noord nog wel even op zich laat wachten.

Werknemers

Naast het zoeken of creëren (afschermen) van schaduw, adviseert FNV Bouwen & Wonen werknemers vaker rustpauzes te houden in een koele ruimte. Het dragen van koelvesten, koelpetten met nekflap en een zonnebril wordt ook aangeraden. Waar mogelijk moet zwaar en intensief werk worden vermeden en natuurlijk moet men voldoende water drinken.

Tussen 12.00 en 15.00 uur moet de zon zoveel mogelijk worden vermeden. Verder adviseert de FNV mensen in de bouw om zich iedere 2 uur in te smeren met een zonnebrandcrème, minimaal factor 20. Als een werknemer in de bouw tijdens het werk duizelig of misselijk wordt of hoofdpijn krijgt, meteen de koelte opzoeken is het dringende advies.

Werkgevers

Werkgevers kunnen ook veel doen om het werk veilig, verantwoord en dragelijk te maken en houden, bijvoorbeeld door een tropenrooster in te voeren, suggereert FNV Bouwen & Wonen. De werkdag begint dan om 05.30 uur. Verder door tijdens het werk extra pauzes in te lassen op een koele plaats, te zorgen voor extra water en koele dranken en uitstel te geven voor zwaar werk.

Werkgevers kunnen werknemers in de bouw de tijd geven om vaker te douchen en zich om te kleden. Apparaten die veel warmte afgeven, moeten zoveel mogelijk uitgezet worden en er kunnen extra ventilatoren worden geplaatst.

2 reacties op “FNV: Beperk risico’s werken in de hitte

  1. zetzetpeeër schreef:

    Ben benieuwd of er mensen zijn die afschermen. Werkt dat?

  2. vossen schreef:

    heb al 6 weken tropen rooster de verf plakt aan de kwast vast en denk dat de mensen tehogen hypotheek hebben en die moeten door werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.