Ga naar hoofdinhoud

Finale NK schilderen volgend jaar in Utrecht


De Nederlands kampioen schilderen van 2020, Amy Bishop, krijgt volgend jaar een opvolger. Dan wordt Skills The Finals – de finale van de beroepenwedstrijden voor mbo-studenten – weer gehouden. Die wedstrijd ging dit jaar vanwege corona niet door. De finales in 2022 zijn op 31 maart en 1 april in de Utrechtse Jaarbeurs.

Amy Bishop in actie tijdens Skills The Finals, begin maart 2020 in Leeuwarden

Tijdens dit tweedaagse evenement strijden pakweg duizend mbo- en vmbo-jongeren om de nationale titel in hun eigen vakgebied. In totaal gaat het om zo’n zestig disciplines, zoals koks, kappers, bloemschikkers, tegelzetters en stukadoors. Ook de schilders in spe zijn steevast van de partij, die in het voortraject vaak een eigen wedstrijd op hun school hebben gewonnen.

Talent en vaktrots

Directeur van WorldSkills Netherlands, Erik van der Zwan, is een opgetogen man. ‘Na het annuleren van het evenement in 2021, kijken we echt uit naar een nieuwe grootse finale. Daar draait het om talent en vaktrots. Dat wij dit mogen organiseren met vier gedreven samenwerkingspartners, maakt ons bijzonder trots.’

Onder deze vier partijen de in restauratie en decoratie gespecialiseerde schildersopleiding Nimeto. Daarnaast ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en Grafisch Lyceum Utrecht. Deze vier onderwijsinstellingen, die les geven aan 27.000 studenten, overtuigden WorldSkills Netherlands met een bid om gastheer te zijn. Positieve aandacht voor het beroepsonderwijs en het maatschappelijk belang daarvan is hun gedeelde ambitie.

Johan Spronk, topman van ROC Midden Nederland, ziet de vakwedstrijden als ‘prachtig platform om de verscheidenheid aan opleidingen breed onder de aandacht te brengen.’ Bovendien is 2022 voor Utrecht een bijzonder jaar. De stad viert dan haar 900ste verjaardag. ‘En Utrecht heeft een rijke historie aan vakmanschap’, weet wethouder Klaas Verschuure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zeven kandidaten in de race voor nationale titel schilderen

Video | Anne is klaar om te knallen in Gdansk

Anne Eerdman gaat naar het EK schilderen

Anne Eerdman in wachtkamer voor EK

Video | Schilderen onder toeziend oog van de majesteit


Naar archief >