Actueel

FaSA voorspelt onderhoud aan gebouwen

Het in kaart brengen van de fysieke toestand van alle gebouwen en (corporatie)woningen in Nederland, plus het met algoritmes voorspellen van toekomstig onderhoud daarvan. Dat is de ambitieuze doelstelling van FaSA ‘Façade Service Applicatie’.

Gevelfabrikantenvereniging VMRG is de drijvende kracht achter FaSA, samen met de bedrijven OCTO, gespecialiseerd in metingen door sensoren en Aeroscan, gespecialiseerd in metingen met drones. In totaal werken 39 publieke en private partijen aan het inititatief mee. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag subsidieert het project uit het subsidieprogramma ‘Kansen voor West’ waarin de vier grote steden in de randstad en de drie randstadprovincies samenwerken.

De corporaties die bij de ontwikkeling van FaSA zijn betrokken zien de applicatie als een manier om de betaalbaarheid van woningen te vergroten vanwege lagere onderhoudskosten. De gevelindistrie wil met deze technologie de waarde van vastgoed over een langere termijn nauwkeuriger kunnen bepalen. Met name voor het hergebruiken van producten en grondstoffen in een circulaire economie.

Bij het project zijn betrokken: VMRG, OCTO , Aeroscan, Alkondor Hengelo, Hermeta Gevelbouw, TGM, Schipper Kozijnen, Rollecate Groep, ASK Renovatie, PHB Advice & Projectmanagement, Fortron, Gevelbeheer Nederland, De Haan Westerhoff, NeroQom, Vereniging ION, Koers, Heembouw, Lockhorst, van der Meijs, Hemubo, AkzoNobel, Kawneer, Schüco, Hueck Aluminium Profieltechnieken, Aluprof, Reynaers, Hydro Building Systems, Kleurrijk Wonen, Talis, Poort 6, Woonlinie, de Alliantie, Mitros, Staedion, de Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan, Nimeto Utrecht en Kennis Centrum Gevelbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.