Ga naar hoofdinhoud

Facebook springt in de bres voor bouwsector VS


Een opvallende actie van Facebook: de socialmedia-grootkapitalist gaat de bouwsector in de VS helpen bij het vinden van geschoolde arbeiders. Het platform heeft daartoe een landelijk trainingsprogramma opgetuigd, genaamd Hardhat in Hand (veiligheidshelm in de hand). Dat richt zich op achttienplussers die brood zien in de bouw.

Het programma, op verschillende locaties in het land, biedt deelnemers ervaring in elektrisch werk, beton, timmeren en plaatbewerking. Van schilderen wordt niet gerept, maar een vergelijkbare actie kan wellicht ook die sector – met een enorme nood aan handjes – van dienst zijn, in welk land dan ook.

‘Hardhat in Hand is een van onze inspanningen om te investeren in gemeenschappen waarvan we deel uitmaken’, tekent Paintsquare.com op uit de mond van Facebooks David Williams. ‘Het is onze poging om in een belangrijke behoefte te voorzien: het gebrek aan geschoolde arbeiders in de bouwsector waarmee Arizona en andere staten worden geconfronteerd.’

Het programma wil het aanbod van lokaal geschoolde talenten uitbreiden, maar ook de diversiteit in de bouwsector vergroten en ‘een pad bieden naar betrouwbare, goedbetaalde banen’. Deelnemers beginnen, tegen honorering van het minimumloon, met vier weken klassikale cursussen. Daarna stromen ze door naar een on-the-job-training, tegen het uurloon van het betreffende cao. Zodra ze het programma hebben voltooid, meldt Facebook dat ze voorbereid zijn op een carrière op instapniveau in de bouw.

Een pilot van Hardhat in Hand draaide in 2019 in de staten Iowa, Nebraska en Ohio. Corona strooide zand in de raderen, maar Facebook verwacht dat de opleiding eind 2022 weer operationeel is. Daar zullen ze in Amerika blij mee zijn, want liefst 92 procent van de aannemers in dat land gaf in een recent onderzoek aan ‘enige moeite’ te hebben met het vinden van geschoold personeel. 42 procent moest daardoor zelfs werk weigeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Personeelstekorten en hoge kosten plagen bouw

Werknemers in de bouw: te dik, te weinig beweging

Nieuwe website plus tijdschrift: ZO!Bouw

BouwBeurs verplaatst naar februari 2023

Forse looneis Duitse vakbond bouw


Naar archief >