Actueel

Expositie over alledaags decoratief glas

In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is sinds 19 april de tentoonstelling Glas in Zicht – Glas in de Architectuur te zien. De tentoonstelling belicht het alledaags decoratief glas in kozijnen, deuren en ramen in Nederland. Ook het zogenaamde ‘bouwglas’, met unieke exemplaren van glazen bouwstenen, en dakpannen komen aan bod.

Op de tentoonstelling passeren diverse decoratietechnieken vanaf 1850 de revue. Denk aan gebrandschilderd glas in lood, geëtst glas, gebogen glas, zeefdrukken en glas in beton. Aanleiding voor de tentoonstelling is onderzoek over Glasfabriek Bouvy (1854-1926), evenals de recente aanwinsten van de kleurrijke glas-in-loodramen uit de periode 1920-’30 van Johan Thorn Prikker (1868-1932) en Harm Kamerlingh Onnes.

Aan de hand van werken uit particuliere en eigen collecties, diverse films en historische foto’s maakt Glas In Zicht de ontwikkeling van venster- en bouwglas inzichtelijk. Er wordt uitgelegd welke machines, gereedschappen en materialen toen en nu werden gebruikt en welke decoratietechnieken er zijn. Ontwerptekeningen verduidelijken het creatieve proces; reclameposters, foto’s en productcatalogi plaatsen de bezoeker terug in de tijd.

Naast de nieuwe aanwinsten van Thorn Prikker en Kamerlingh Onnes is werk te zien van onder anderen Floris Meydam (1919-2011), A.D. Copier (1901-1991), Theo van Doesburg (1883-1931), Vilmos Huszár (1884-1960) en Willem Heesen (1925-2007). Met workshops, wandelingen en een fotoproject wil het Nationaal Glasmuseum de ogen openen voor de schoonheid en variatie van glas in architectuur in de eigen leefomgeving, in huis en om de hoek.

De tentoonstelling is tot en met 3 november in het Nationaal Glasmuseum, Lingedijk 28-30 Leerdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.