Vooral voor schilders die veel werken met rollers op muren en plafonds, biedt een exoskelet uitkomst, stelt OnderhoudNL. De brancheorganisatie zegt opgetogen te zijn om met deze samenwerking bij te dragen aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers in de branche.
Een exoskelet is een uitwendig ‘harnas’ dat ondersteuning biedt en het lichaam beschermt tegen overbelasting bij repetitieve taken en werkzaamheden boven schouderhoogte. Hoewel een exoskelet in verwante branches niet nieuw is, is dit ontwikkelde exoskelet de eerste met actieve ondersteuning op basis van een accu.
Dat betekent dat de gebruiker geen tegendruk voelt bij een neerwaartse beweging, zoals dat bij oudere, passieve exoskeletten wel het geval is. Ook kan het systeem ‘gepauzeerd’ worden, waardoor er makkelijk gewisseld kan worden tussen ondersteuning wanneer je dit nodig hebt en geen ondersteuning.
Amy Oerlemans, bestuurder bij OnderhoudNL, is verheugd met de ontwikkeling. “Ik verwacht dat medewerkers het exoskelet leuk en cool gaan vinden. Maar ook dat het rendement verbetert, omdat zij het werk langer vol kunnen houden.”
Checks
Uit de Gezondheids- en Bodychecks die door Arbo Unie en Adaptics zijn afgenomen, blijkt dat in de schildersbranche fysieke belasting bij schouders en armen één van de knelpunten is op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Om medewerkers langer, gezonder en zonder fysieke klachten te kunnen laten doorwerken, is het dus belangrijk dat de fysieke belasting in onze branche verminderd wordt.
Een van de opties is de inzet van exoskeletten. Daarmee wordt ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroot. Voor OnderhoudNL, vakbond LBV en SUSAG is dit reden geweest om direct vanaf het begin betrokken te zijn bij deze innovatie.
Oktober
Momenteel worden de exoskeletten bij 10 onderhoudsbedrijven getest, waarna het exoskelet samen met de Universität Innsbrück nog een laatste fase van doorontwikkeling kent. Vanaf oktober 2023 zal de Festool ExoActive beschikbaar zijn via officiële Festool-dealers.
Hoeveel het exoskelet gaat kosten is nog niet bekend. OnderhoudNL gaat bedrijven voorbereiden met informatie over het gebruik, verlaging van verzuimkosten en tips voor aanschaf.
De ontwikkeling van het exoskelet is een samenwerking tussen Festool, brancheorganisatie OnderhoudNL, vakbond LBV en uitvoeringsorganisatie SUSAG en wordt mede gefinancierd vanuit MDIEU (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden).
In bovenstaande video wordt o.a. het testproces uitgelegd
Een innovatief Zwitsers tuigje van textiel doet het zonder harde onderdelen, maar geeft toch een zetje in de rug. Stevige elastieken
fungeren als kunstmatige spierbundels.
Het product heeft de naam ‘Lifsuit’.
Het filmtje laat een exoskelet zien wat bij schilders snel onder de verf, schuurstof en verfschraapsel zal gaan zitten .
Wilt u iets meer weten over het Zwitserse tuigje lees dan Eisma’s Schildersblad nummer 3, pag. 39.
Andersmans reacties veranderen is niet netjes en kinderachtig redactie. Naar mijn overtuiging had ik geschreven dat het een artikel uit Cobouw 14/2023 (do. 13 april) pag. 13 was.
Mochten er geinteresseerden zijn dan kan men hiervan een pdf ontvangen.