Actueel

Enquête: ‘Vakman vinden is lastig’

1

1,5 miljoen van de Nederlanders kan lastig een vakman vinden als er een nodig is. Met name voor de specialistische klussen kunnen 500.000 Nederlanders niet direct een vakman vinden. Dit blijkt uit de nieuwste Werkspot Klusmonitor-enquête.

De enquête werd uitgevoerd onder 1.114 consumenten. Er werden in Nederland in het afgelopen halfjaar 3,3 miljoen klussen uitgevoerd, meldt Werkspot.

Een van deze klussen was een bijzondere: Werkspot bedankte twee nietsvermoedende stukadoors, Eduard en Raymond uit Kampen, met ‘De Mooiste klus van het Jaar’, om op deze wijze aandacht te vragen voor zelfstandigen in de bouw. De groep die zes dagen in de week fysiek werk verrichten. Bekijk hier het filmpje.

Mensen die fysiek zwaar werk doen, hebben een 18 procent hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek van het VUmc dat eerder dit jaar werd gepubliceerd.

Onderzoeker
en hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid, Allard van der Beek,
zegt: “Zelfstandigen hebben hart voor hun zaak en vinden het vaak moeilijk om
Nee te verkopen. Juist voor zelfstandigen in de bouw is zowel minder hard en
lang werken als meer sporten in de vrije tijd belangrijk. Het is heel goed dat
deze hardwerkende groep zich dit gaat realiseren. Hier moet meer aandacht voor
komen, dit is een mooi initiatief.”

“Overdag stuuk ik en in de avonduren ga ik aan de slag met de offertes, bestellingen en boekhouding. Mij hoor je niet klagen hoor, maar dit houd ik natuurlijk niet vol tot mijn 65ste,” aldus Eduard, eigenaar Van den Bos Afbouw.

Cijfers van het Bouwkennis jaarrapport ZZP Markt in Beeld, bevestigen dat met name de zelfstandigen in de bouw lange werkweken maken. Dit is het extreemst voor de specialisten: 16% van de E- installateurs en 10% van de W-installateurs maken werkweken van meer dan 70 uur.

Vanuit de vestiging in Amsterdam (120 FTE) wordt de Nederlandse markt bediend via Werkspot.nl en de Italiaanse markt via Instapro.it. Het concept achter Werkspot & Instapro is eenvoudig. Consumenten plaatsen een klus waarop vakmensen reageren.

Consumenten kiezen een vakman op basis van offertes en reviews. Werkspot is marktleider in Nederland met 360.000 geplaatste klussen per jaar, 11.000 aangesloten vakmensen en ruim 268.000 reviews van consumenten.IIn Italië is Instapro momenteel nummer drie in de markt met 51.000 klussen per jaar en ruim 2700 aangesloten vakmensen.

1 reactie op “Enquête: ‘Vakman vinden is lastig’

  1. Cees hijnen schreef:

    Niet overdrijven hoor, ik zit nu 53 jaar in het vak en heb het nog steeds naar mijn zin, staat in de hoogwerker, verzorg inkoop, ga langs klanten maak offertes enz enz.
    Als je alles met plezier doet en het gaat een beetje automaat met lichamelijke gezondheid
    Is en blijft het een boeiend vak(schilderen)

    Cees hijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.