Eerste positieve test voor anti-covidverf • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Eerste positieve test voor anti-covidverf


Op de universiteit van Arizona (VS) zijn tests uitgevoerd die aantonen dat een nieuwe verf van PPG die een koperhoudende additief bevat, oppervlakken beschermt tegen coronaverwekkend virus. PPG gaat nu toelating vragen bij de Amerikaanse milieudienst.

Al vanaf het begin van de pandemie is er gezocht naar mogelijkheden om oppervlakken met verf te behandelen die die oppervlakken vrij zou houden van het virus. Verffabrikanten in verschilldende delen van de wereld wezen op hun antibacteriële verven, die al langer bestaan. Maar een bacterie is geen virus dus de effectiviteit was niet hetzelfde.

Het chemieconcern Corning ontwikkelde een additief op basis van koper, dat het bedrijf Coring Guardiant noemt. De speciale kopervariant die werkzaam is tegen SARS-covid 2, dat weer een veroorzaker is van covid-19, wordt in het additief gebonden met een gepatenteerde technologie. Met PPG wordt nu een verf ontwikkeld onder de naam Copper Armor (koperen wapenrusting).

De Universiteit van Arizona testte de verf volgens de normen van de EPA, de Amerikaanse gezondheids- en milieudienst. Allerlei bacteriën en virussen, waar onder het SARS-covid-2-virus, bleken binnen twee uur gedood te zijn. Een test die simuleerde dat het oppervlak zes jaar lang stevig gereinigd werd toonde aan dat het virusdodende koper daarna nog steeds effectief is.


Het besmettingsrisico door oppervlakken waarop virusdeeltjes zich bevinden wordt door deskundigen niet hoog geacht. Maar in ruimten waar doorlopend veel virusdeeltjes rondzweven, zoals in behandel- en verpleegruimten voor covidpatiënten, zou de verf extra bescherming kunnen bieden. Corning ziet veel meer en veel bredere toepassingen voor virus- en bacteriedodende coatings.Deel via:

2 reacties

 • Klaas de Wit

  In het lezenswaardige artikel ‘New Nanocoating Improves Surface Cleaning and Disinfecting, Superior Coatings’ van J. Deardorff in Paint & Coatings Industry (36) ’20 nr. 9 Sept. ISSN 0884-3848, p. 62-66 geeft Superior Coatings, Chillicothe, Missouri, te kennen dat bij het bestrijden er geen verschil hoeft te bestaan of het om de coronavirus of Bacillus Bacteria gaat. Het verschil in deeltjes grootte 0,1 µm en 0,5 µm is alleen bepalend.
  Superior Coatings heeft coatings die eveneens geformuleerd zijn met toevoegingen zoals zilver, koper en ammonium om ziektekiemen te doden.
  PPG heeft waarschijnlijk niet het bericht gelezen “Coating ontwikkeld tegen virussen’
  in SchildersVakkrant (25) ’20 nr. 10 (29 mei), p. 2 (zie onderstaand)
  Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong hebben een coating ontwikkeld die effectief zou zijn bij het doden van virussen, bacteriën en sporen. Het is bevestigd dat
  het effectief is tegen medicijnresistente micro-organismen in de gezondheidszorg. Er wordt nu onderzocht of het ook kan worden toegepast in infrastructuurprojecten. De coating voorkomt naar verluidt microbiële adhesive op een oppervlak door het gebruik van de speciale mix van antimicrobiële polymeren, waardoor 99,99 procent van de bacteriën zou worden gedood.

 • Jan Maurits Schouten

  Dank voor de aanvullingen. Een complicerende factor bij anti-bacteriële verf is dat ze moeten voldoen aan, of moeten aantonen niet te vallen onder, de Europese en Nederlanse biocidewetgeving. Die is behoorlijk streng.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Drie webinars over kleur van Sigma

Coatings AkzoNobel in Chinese pijpleidingen

Proef: dubbelglas ter plekke opwaarderen tot U 1,1

Gratis webinar over softwaretool RGS+

Opknapbeurt voor Nieuwe Kerk in Zierikzee


Naar archief >