Actueel

Duurzaamheid op symposium OnderhoudNL

1

“Verduurzamen dient allereerst een ideëel doel, maar is tevens een kansrijk verdienmodel”, aldus OnderhoudNL-voorzitter Ruud Maas. Hij sprak 17 november tijdens de Ondernemersdag van zijn organisatie in Nieuwegein.

Het containerbegrip duurzaamheid is langzamerhand uitgehold, constateerde Maas tijdens het Ondernemerssymposium van OnderhoudNL, waar circa 450 leden en genodigden op af waren gekomen. “Maar de essentie van de inhoud wordt met de dag nijpender.” Grondstoffen raken op en de CO2-uitstoot is te hoog.

Het Onderhoudssymposium van OnderhoudNL werd gehouden in De Woonindustrie te Nieuwegein. (Foto’s: Michel Porro)

Onderzoek

OnderhoudNL heeft een onderzoek over duurzaamheid, dat in 2009 in haar ondernemerspanel (toen nog van Fosag) is gehouden, onlangs herhaald. Hieruit blijkt dat klanten meer eisen stellen op het gebied van duurzaamheid (28%) en bijna een kwart (22%) van de ondernemers ziet hierdoor nieuwe omzetkansen. In 2009 was dit nog maar 14%. En de eigen expertise is ook gegroeid. Zo’n 16% van de bedrijven denkt klanten energiebesparende en verduurzamingsadviezen te kunnen geven, tegen 9% acht jaar geleden.

“Verduurzamen dient allereerst een ideëel doel, maar is tevens een kansrijk verdienmodel”, aldus OnderhoudNL-voorzitter Ruud Maas.

Milieulabel

Een kwart van de bedrijven denkt dat een herkenbaar label of keurmerk helpt bij de ontwikkeling van duurzaamheid en 19% ziet wel wat in een webtool om de duurzaamheid van een schilders- of onderhoudsproject in kaart te brengen. En dat is nu net wat OnderhoudNL, in samenwerking met de verfindustrie (VVVF) heeft ontwikkeld. Tijdens de Ondernemersdag werd het Milieulabel Schilderproject gelanceerd. Een webtool dat het totaal aan broeikasgassen, uitgestoten gedurende de levenscyclus van een schilderproject berekent. Het Milieulabel Schilderproject komt begin 2018 (waarschijnlijk februari) online beschikbaar via de websites van OnderhoudNL en de VVVF.

Na de algemene ledenvergaderingen van de verschillende sectoren en de ‘koepel’ OnderhoudNL, kwamen de gasten voor het openbare gedeelte.

Duurzameaanbieder

Een ander hulpmiddel is Duurzameaanbieder.nl, een net gestart initiatief van OnderhoudNL, Uneto-VNI en Bouwen Nederland. Het betreft een register van duurzame aanbieders in de bouwkolom, dat eigenaar-bewoners moet ondersteunen bij de verduurzaming van de eigen woning, aldus Maas.

Maas stond ook nog stil bij de Bouwcoalitie die een ambitieuze bouwagenda heeft tot 2021. Hierin is een belangrijke plaats ingeruimd voor herbestemmen en verduurzamen, een speelveld waar onderhoudsbedrijven goed thuis zijn.

Op aarde zijn grondstoffen, dus materaielen, ‘limited editions’ die hun waarde moeten behouden door ze een identiteit te geven, aldus gastspreker Thomas Rau.

Madaster

“Verduurzaming is een optimalisatie van goed onderhoud”, aldus Maas. Als borging van de waarde van het vastgoed, maar ook als borging van de waarde van de materialen waaruit het is opgebouwd, maakte Maas een bruggetje naar ir. Thomas Rau, die na hem een boeiende inleiding hield.

Thomas Rau: “Schaarste bestaat niet in een gesloten systeem.”

Deze architect, innovator en visionar, voorziet een circulaire economie waarbij gebouwen materialendepots worden. Hij is een van de initiatiefnemers achter Madaster, een ‘kadaster’ voor materialen. Vanuit deze online bibliotheek, die eind september ‘live’ is gegaan, kan van elk vastgoed object een digitaal materialenpaspoort worden gegenereerd.

1 reactie op “Duurzaamheid op symposium OnderhoudNL

  1. ad hofland schreef:

    Niet allen schaarste bestaat niet in een gesloten systeem, maar afval ook niet. Mes snijdt aan twee kanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.