Duurdere grondstoffen zetten woningbouw onder druk • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Duurdere grondstoffen zetten woningbouw onder druk


Woningbouwprojecten vallen duurder uit door gestegen grondstofprijzen. Hierdoor is zelfs een streep gegaan door een nieuwbouwproject het Almeerse Europakwartier. Bij andere projecten treedt vertraging op of vallen koopprijzen van nieuwbouwhuizen hoger uit door dure of schaarse materialen. Met dat nieuws komt Het Financieele Dagblad.

De situatie in Almere is volgens het FD, dat diep in de materie is gedoken, illustratief voor de ontstane situatie in de bouw. Ontwikkelaars en aannemers steggelen steeds vaker over contracten door opgelopen kosten.

Vlakglas

‘Enkele projecten hebben last van de sterk opgelopen inkoopprijzen van bouwmaterialen als hout, vlakglas en staal’, constateert bouweconoom Madeline Buijs van ABN Amro in de genoemde krant. ‘Het grootste effect komt nog als toeleveranciers de prijsstijgingen gaan doorberekenen.’

Nu al heeft volgens het Economisch Instituut voor de Bouw een op de vijf bouwbedrijven last van productiebelemmeringen in de materiaalvoorziening. Zo gaat de houten woontoren Sawa in Rotterdam niet vóór maar pas na de zomer in de verkoop. Ook de bouw van een grote woontoren in Nijmegen loopt vertraging op door gestegen bouwkosten. Werknemers van de Universiteit Leiden houden rekening met kleinere kantoren dan voorzien in het nieuwe faculteitsgebouw. Door de gestegen prijzen van bouwmaterialen kan er minder met hetzelfde budget van honderd miljoen euro.

Krapte op de woningmarkt speelt ook een rol in de malaise.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Schilders moeten dieper in buidel tasten voor verf

Planbureau: tekort vakkrachten maakt bouwambities lastig

Grondstoffenschaarste bereikt nieuw dieptepunt

Video | Meters maken bij een oude centrale

CEPE: Coatingindustrie last van oplopende grondstofprijzen


Naar archief >