Dekselstickers op verf gaan aandacht op ‘VIB’s’ vestigen • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Dekselstickers op verf gaan aandacht op ‘VIB’s’ vestigen


Grote kans dat er in april opeens een extra sticker op je versgekochte emmer of blik met verf zit, of op een kitkoker. De sticker vestigt de aandacht op de veiligheidsinformatiebladen die bij het product horen. En die de schilder gelezen dient te hebben.

De stickers op de verpakkingen zijn een gezamenlijke actie van de schilderondernemers (OnderhoudNL), de verfhandelaren (VVNH) en de verffabrikanten (VVVF). Leveranciers, dus in eerste plaats de verfgroothandels, zijn verplicht om hun klanten bij elke eerste aanschaf van een product, én als het product van samenstelling veranderd is, een zogenaamd Veiligheids Informatie Blad te verstrekken (VIB). Dit zijn documenten die aan allerlei wettelijke eisen voldoen en vooral dienen om de gebruiker van het product te informeren over de risico’s die het werken met dit product kan veroorzaken en de veiligheidsmaatregelen die hij/zij moet treffen.

Deze wettelijke overhandigingsplicht is door de VVNH, in samenwerking met de VVVF, alweer enige jaren geleden, vertaald in het systeem en de website Veiligmetverf: schilders krijgen bij aanschaf van een nieuw product via deze site hun VIB digitaal toegezonden en kunnen ook zelf op de site op zoek naar veiligheidsinformatie.

Bij een bezoek van Inspectie SZW op een werk of op kantoor moet de schilder kunnen laten zien dat hij/zij de VIB’s in bezit heeft. En dat er volgens de voorschriften zo veilig mogelijk gewerkt wordt. In de praktijk wordt niet heel veel actief gezocht op de site. Veel schilders zullen de VIB’s niet gemakkelijk voorhanden hebben. Daarmee lopen ze een dubbel risico: dat ze niet de juiste veiligheidsmaatregelen nemen én dat ze bij een inspectie een boete kunnen krijgen.
De stickeractie heeft als doel om bij de schilders de juiste werkwijze weer eens onder de aandacht te brengen.


Deel via:

2 reacties

  • laten we overal onbeduidende stickers enz op de producten doen en steeds minder daadwerkelijke info erop zetten .
    En voor het gemak maken we de letters steeds kleiner zodat het niet meer fatsoenlijker te lezen is.
    En geven we wel met grotere letter aan hoe milieu vriendelijk , footprint e.d het product wel niet is met ieder weer zijn eigen normering.

  • Klaas de Wit

    Het zou geen nodeloze bezigheid zijn als werkgevers zich ook eens verdiepten in de VIBs.
    Om hier meer uitleg over te geven en meer aandacht te schenken aan RUBRIEK 8: Maatregelen ter beheersing van blootstelling/persoonlijke bescherming.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wiltec weer bij Best Managed Companies

Forse looneis Duitse vakbond bouw

Wetenschappers creëren de witste verf ooit

Rigo zwaait trouwe laborant uit (een beetje dan)

AkzoNobel houdt opnieuw een start-up wedstrijd


Naar archief >