Actueel

DAW wint Duitse duurzaamheidsprijs

Dr. Aaron Breivogel toonde op de Farbe in maart dit jaar de nieuwste biobased-vinding van Caparol: zaden van de lijndotter, gepoot tussen de erwtenplanten waardoor zij in de hoogte kunnen groeien. De zaden worden gescheiden van de erwten. Daar maakt Caparol Geo Universal Lasur van.

Het Duitse DAW, fabrikant van onder meer Caparol-coatings, heeft de Sustainability Challenge van de Duitse Sustainable Building Council (DGNB) in de categorie ‘innovatie’ gewonnen. Het familiebedrijf won met de op camelina-olie gebaseerde lazuren en houtoliën, die volgens DAW bijdragen aan de biodiversiteit en het ecosysteem versterken.

In de categorieën onderzoek, start-up en innovatie streden drie finalisten tegen elkaar op de DGNB Dag van de Duurzaamheid op 25 juni in Stuttgart. Zij waren geselecteerd uit 99 aanmeldingen en presenteerden hun projecten in beknopte keynote-speaches aan meer dan 150 experts.

“DAW houdt zich bezig met enkele belangrijke ontwikkelingen in de toekomstige bouwsector met houtoliën en lazuren op basis van camelina”, zo valt te lezen in het juryrapport. “De toenemende schaarste aan grondstoffen vereist het gebruik van duurzame of hernieuwbare grondstoffen. Dit omvat ook het toegenomen gebruik van hout voor bouwtoepassingen. Bovendien is de invloed van het materiaal op de gezondheid van de mens steeds meer op de voorgrond. Lazuren op basis van camelina vermijden schadelijke effecten op mensen.”

DAW zegt duurzaamheid al enkele decennia hoog in het vaandel te dragen. Het bedrijf lanceerde in 1985 volgens eigen zeggen ’s werelds eerste emissiearme en oplosmiddelvrije binnenmuurverf, “die de overgang naar milieuvriendelijke en op gezondheid gerichte verven en coatings ondersteunde”. Nieuwste stap zijn de lazuren en houtoliën op basis van de camelina-plant. ‘De teelt van camelina is een ecologisch voordeel, omdat het wordt gekweekt samen met erwtenplanten en dus geen concurrentie heeft met voedselproductie’, legt DAW’s marktmanager Wolfgang Hoffmann uit. ‘Met de hoogwaardige houtveredelingsproducten op basis van camelina-olie, zoals Universal Lasur Geo van Caparol, hebben we ons duurzame assortiment kunnen uitbreiden.’ Het Duitse federale ministerie van Milieu bevordert het camelina-project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.