‘Corona laat zien: bescherm zzp’er beter’ • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Corona laat zien: bescherm zzp’er beter’


De coronacrisis onderstreept dat zelfstandigen zonder personeel betere bescherming nodig hebben tegen het plotseling wegvallen van inkomsten. Dat vindt de Europese Commissie, die volgens het Financieele Dagblad (FD) nog dit jaar met voorstellen komt ‘om dergelijke situaties te vermijden’.

De Commissie broedt al op voorstellen voor verbetering van de arbeidspositie van mensen die in de zogeheten platformeconomie werken, zoals zelfstandigen die voor taxidienst Uber rijden, maar daar niet in dienst zijn.

Eurocommissaris Nicolas Schmit wil die plannen uitbreiden, zodat ook andere zzp’ers meer zekerheden krijgen. ‘We moeten ons in gemoede afvragen of regels die we vijftien of twintig jaar geleden hebben gemaakt nog steeds geldig moeten zijn’, tekent het FD op uit zijn mond.

De eurocommissaris noemt de manier waarop bedrijven omgaan met zelfstandigen, ‘een groeiend probleem voor onze maatschappij’. De coronacrisis accentueert dat, denkt hij. ‘Als je werknemer bent, kun je nu te maken krijgen met werktijdverkorting, waarbij je geen loon inlevert. We moeten dergelijke rechten van werknemers ook aan zelfstandigen geven.’


Schmit vindt dat een betere balans nodig is in de bescherming van vast en flexibel personeel. ‘Dat zelfstandigen geen vangnet hebben, betekent ook dat ze doorwerken als ze ziek zijn, met alle risico’s van dien. Het coronavirus verplicht ons naar situaties te kijken die we ons nooit hebben kunnen voorstellen.’

Meer bij het Financieele Dagblad.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zelfstandigen Bouw haalt bakzeil over schilderspensioen

Lockdown gaat weer aan schildersbranche voorbij

De Betere Schilder: ‘Voorkom onnodige premie’

Werkgever mag medewerkers niet temperaturen

Schijnconstructies op zijn vroegst eind 2021 beboet


Naar archief >