Actueel

Coönderhoud: focus op zachte indicatoren

Vastgoedonderhoudsbedrijf De Variabele gaat van start met Coönderhoud: een gedeelde cultuur, DNA en visie in de samenwerking met aannemers en partners. Idealiter sluiten ook opdrachtgevers aan. Beoogde effecten zijn onder meer minder faalkosten en blijere klanten.

‘Coönderhoud gaat verder dan alleen intenties uitspreken’, zegt Helmy van der Werf, manager klant en techniek van De Variabele, in gesprek met SchildersVakkrant. ‘In negentig procent van de gevallen blijft samenwerken toch een beetje steken in goede intenties. Met Coönderhoud willen we bereiken dat je elkaar oprecht en met respect kunt aanspreken, zonder dat er hiërarchische verhoudingen zijn. Zie het als een verdiepingsslag. Met een werkelijk coöperatieve opstelling en gelijkwaardigheid bereik je in onze optiek veel meer en zullen de faalkosten minder worden.’

Waar Resultaatgericht Samenwerken vooral gericht is op het proces en het project, focust Coönderhoud op zachte indicatoren. Is er een goede klik tussen de samenwerkende partijen? Hebben ze affiniteit met elkaar? Het antwoord op deze vragen is in elk geval ‘ja’ als het gaat om de circa vijftig partners met wie De Variabele aan Coönderhoud gaat beginnen. De organisatie hoopt dat het werkplezier, één van haar kernwaarden, met de deze werkwijze omhoog gaat.

Projectoverstijgend
De Variabele laat in een persbericht optekenen dat de status bij samenwerking nu vaak is dat partners gezamenlijke afspraken maken mét en vóór een bepaalde opdrachtgever of in het kader van een bepaald project. ‘Coönderhoud gaat verder. De overeenkomst omvat de multidisciplinaire samenwerking voor en met alle partners van De Variabele, over lange termijn, zowel projectoverstijgend als projectgebonden.’ Dit onder het mom ‘Samenwerking begint niet bij wat je doet, maar hoe je bent’.

De Variabele, vooral actief in het zuidoosten en midden van Nederland, zegt pleitbezorger van een zo intensief mogelijke samenwerking te zijn. In het persbericht: ‘Wil je goed blijven inspelen op de huidige en toekomstige vraag van de opdrachtgevers, dan vraagt dat om kennis en vakmanschap op het gebied van vastgoedonderhoud, duurzaamheid, verbouw en ook nieuwbouw. Een complex geheel. Door de uitdagingen consequent aan te vliegen met vaste samenwerkingspartners kun je het zo organiseren dat alle partners optimaal profiteren van elkaars bagage en expertise. Hierdoor wint de klant, want projecten worden minimaal volgens verwachting en effectief uitgevoerd.’

Commitment
De Variabele mikt met deze zogeheten strategische samenwerkingsvorm op ‘onvoorwaardelijk commitment vanuit een genadeloos kritische houding’. Voor de verschillende onderdelen en doelen van de samenwerking worden collectief vastgestelde kritische prestatie-indicatoren gehanteerd. De ambitie is ‘om binnen de cultuur en volgens het principe van de lerende organisatie de waarde van de samenwerking voor zowel klanten als partners op een steeds hoger niveau te brengen’.

Donderdag 16 mei, door De Variabele gebombardeerd tot de Dag Van Het Coönderhoud, wordt de samenwerkingsovereenkomst officieel ondertekend in Pathé in Nijmegen (aanvang 14.00 uur).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.