Commissie: beroepsziekten door stoffen structureel aanpakken • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Commissie: beroepsziekten door stoffen structureel aanpakken


Een sterkere preventie, een betere begeleiding en een snellere afhandeling van schadevergoedingen voor mensen die door schadelijke stoffen op hun werk ziek zijn geworden. Dat bepleit het rapport ‘Stof tot nadenken’ dat donderdag 14 mei aan overheid en sociale partners werd aangeboden.

Het rapport werd opgesteld door een commissie onder leiding van Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn, vroeger voorzitter van vakbond FNV. De commissie kreeg van de overheid de opdracht om te onderzoeken hoe de schadeafhandeling bij beroepsziekten beter kan worden afgehandeld.

Nederland telt jaarlijks circa 4000 sterfgevallen door beroepsziekten, zeker 3000 daarvan zijn veroorzaakt door onvoldoende beschermd werken met gevaarlijke stoffen. Te denken valt aan Chroom-6-houdende metaalverven, schoonmaakmiddelen, asbest en stoffen in de chemische industrie. In de afgelopen jaren hebben enkele grote zaken op dit gebied gespeeld.

Meer verplichtend stoffenbeleid

Het probleem is ten eerste de blootstelling zelf. De commissie pleit ervoor om veilig werken veel beter te integreren in de bedrijfsvoering. ‘Het opstellen en handhaven van RI&E’s en stoffeninventarisaties moet net zo gewoon worden als het invullen van je belastinggegevens.’ Het moet meer verplichtend worden en er moet beter op gehandhaafd worden.
Ten tweede moet er een expertisecentrum komen, een arbeidsgeneeskundige organisatie, die de kennis over beroepsziekten bundelt en ook onafhankelijk diagnoses kan stellen.


Nationale Schildersvakprijs 2020

Schadevergoeding slachtoffers

Tenslotte pleit de commissie voor een regeling voor de getroffen werknemers. Als duidelijk is dat de ziekte door het werk veroorzaakt is dient de overheid zorg te dragen voor een schadevergoeding die tot 20.000 euro zou kunnen oplopen. Slachtoffers hebben namelijk vaak geen tijd, geld of mogelijkheid om hun werkgevers voor de geleden schade verantwoordelijk te stellen in een juridische procedure. Met de voorstellen van de commissie van Heerts wordt de schuldvraag eerder beantwoordt en worden de bedrijven die onvoldoende veilig werken (strenger) beboet.

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nam het rapport in ontvangst. Ze zal naar verwachting nog voor de zomer een brief naar de Tweede Kamer sturen over dit onderwerp


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Ook schadevergoeding Defensiepersoneel met strottenhoofdkanker

Staat aansprakelijk voor schade door Chroom-6

Veilig werken met chroom-6 krijgt keurmerk

Verf op ‘De Stip’ laat snel los

Slachtoffers chroom-6 eisen extra vergoeding


Naar archief >
.