Ga naar hoofdinhoud

Coating om nachtkijkers te bedriegen


Onderzoekers van de Berkeley-universiteit in de Verenigde Staten werken aan een coating die infrarood- en nachtkijkers om de tuin kan leiden. Zo kunnen bijvoorbeeld militaire voertuigen onzichtbaar blijven.

Al zeker sinds begin vorige eeuw zijn er experimenten uitgevoerd met het onzichtbaar maken van militaire objecten door ze te camoufleren of zodanig met streep- of bolletjespatronen te bewerken dat ze optisch wegvielen tegen hun omgeving.

In de nacht is het echter een ander verhaal, met een infraroodkijker zie je teperatuurverschillen tussen de omgeving en een object. Hiertegen ontwikkelen doctor Wu Jinquao en zijn team van materiaaldeskundigen aan de universiteit van Berkeley nu een oplossing, schrijft de website SpecialChem. Het gaat om een coating die met wolfraam verrijkte vanadium dioxine bevat. Deze coating kan van een isolator in een conductor veranderen. Door hier nauwgezet mee te manipuleren slaagde de bezoekers er in om een figuur, in dit geval een aantal letters, op een oppervlak steeds dezelfde waargenomen temperatuur te laten houden, terwijl het oppervlak (en de letters) eigenlijk heel andere temperaturen hadden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Europa kent vier typen schilders en de meesten vinden duurzaamheid wel belangrijk

Noren en Amerikanen ontwikkelen allebei ‘slangrobot’ voor inspecties (video)

Coating van schepen oorzaak microplastics

Schilders scoren erop los bij De Betere Schilder

Student onderzoekt werksituatie zzp-schilders


Naar archief >