CNV: vakantiedagen niet zomaar inleveren • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

CNV: vakantiedagen niet zomaar inleveren


Vakbond CNV heeft een persbericht laten uitgaan in verband met de corona-crisis. Volgens de bond is die allereerst een ondernemersrisico. Werknemers kunnen niet verplicht worden rechten in te leveren.

Er wordt massaal wertijdverkorting door bedrijven aangevraagd bij de overheid. Dat zou in eerste instantie genoeg moeten zijn voor bedrijven om de coronacrisis te overleven, vindt CNV Vakmensen volgens een persbericht met de kop ‘Gedwongen verlof is niet aan de orde’.

Toch schijnen werknemers in uiteenlopende sectoren al in verschillende bedrijven van hun leiding de opdracht gekregen te hebben om vakantiedagen op te nemen in de tijd dat ze niet of minder kunnen werken. Of dit zelf aan hun baas hebben aangeboden. In dat laatste geval wijst CNV Vakmensen erop dat werknemers zuinig moeten zijn op hun vakantiedagen omdat een ontspannen vakantie op een zelfgekozen moment belangrijk is.

In sectoren waar zogenoemde min- en plusuren gelden – werknemers werken er in piektijden meer en op rustige tijden minder – zou werknemers nu al gevraagd worden zóveel uren minder te werken dat dat in de drukke periode nooit meer in te halen is. Ook dat is niet conform cao. Ook tijd-voor-tijdregelingen mogen niet zomaar eenzijdig verplicht worden aangesproken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Ondernemersorganisaties: ‘Help een tweede lockdown voorkomen’

Coronaproof werken met toevoeging in RI&E

‘Scherm tussen bestuurder en bijrijder mag niet’

PPG en AkzoNobel melden zware omzetverliezen

Wits Noord ontwikkelt protocol voor binnenwerken


Naar archief >