Actueel

Cibappers restaureren barok-rococo landhuis

2

Een droomklus voor een groep vierdejaars studenten ‘excellentietraject restauratieschilder’ van vakcollege Cibap. Zij verruilden de schoolbanken in Zwolle onlangs voor Landgoed Waterland in Velsen-Zuid, waar ze meewerkten aan de restauratie van dit landhuis uit de achttiende eeuw in laat barok-rococostijl.

Dit deden de jongeren in samenwerking met Randolph Algera, restauratieschilder bij Art Decor uit Heerenveen. Het project maakte onderdeel uit van de lesmodule polychromie. Dit betekent letterlijk veelkleurig en werd veel toegepast in de klassieke oudheid en de middeleeuwen.

Doordat in de renaissance en barok de klassieke oudheid als voorbeeld gold, zijn de meeste werken uit deze kunststromingen overgeschilderd. Niet de kunstenaar zelf, maar een aparte vakman bracht de kleuren aan, in het bijzonder op beelden en bouwwerken.

De studenten bestudeerden eerst de kleuren die in de achttiende eeuw werden gebruikt. Vervolgens ontwierpen zij een kleurplan onder leiding van Randolph Algera, om uiteindelijk in twee weken tijd de schilderingen aan te brengen op de decoratieve elementen aan wanden, plafonds en deuren. Kortom: restaureren op het hoogste niveau.

2 reacties op “Cibappers restaureren barok-rococo landhuis

  1. Prachtig dat studenten dit werk kunnen doen en zo enthousiast kunnen worden over het vak. Wat een mooi project

  2. F. Geerling schreef:

    Grappige “verfblikjes” Whiskas kattensnoepjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.