Actueel

Chroom-6 verf onderzoek in Leeuwarder bajes

2

HET RIVM onderzoekt of medewerkers en/of gedetineerden van de Leeuwarder gevangenis hebben gewerkt met de kankerverwekkende chroom 6-verf, meldt de regionale zender Omrop Fryslân.

Volgens de zender worden de uitkomsten begin 2019 verwacht. In diverse gevangenissen, waaronder in die van Leeuwarden, is gewerkt met hout dat verduurzaamd is met chroomhoudende bestandsdelen, zo heeft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in augustus dit jaar toegegeven in z’n antwoord op Kamervragen.

Dat hout werd gebruikt voor onder andere het maken van tuinhekjes. Dat gebeurde op de arbeidsafdeling van de gevangenis, waar gedetineerden iedere dag werken. “Ik kan me goed voorstellen dat personeelsleden en gedetineerden zich zorgen maken”, gaf de minister toe. “Uit voorzorg is inmiddels met de leveranciers afgesproken dat alleen hout wordt geleverd dat niet verduurzaamd is met chroombestanddelen.”

Compensatie

Advocaat Jehudi Moskowicz heeft uit naam van bijna honderd gedetineerden die in Ter Apel gevangen zitten of zaten, in een brief aan het ministerie van Justitie compensatie gevraagd, meldt Omrop Fryslan. Deze gevangenen moesten jarenlang zonder bescherming met de verf werken, aldus de advocaat.

Nu er een compensatieregeling is voor mensen die in het leger met de chroom 6-verf hebben gewerkt, zou er ook zo’n regeling moeten komen voor gedetineerden. De advocaat kan zich voorstellen dat ook gedetineerden in Leeuwarden zich bij deze claim aansluiten.

Bron; Omrop Fryslan

2 reacties op “Chroom-6 verf onderzoek in Leeuwarder bajes

 1. Klaas de Wit schreef:

  Hadden de beleidsmedewerkers van de gevangenis het Schildersblad van 2015 nr. 10 (20 okt.), pagina 52 het artikel van dhr. Dijkstra met als titel ‘Risico chroom-6’ gelezen dan waren zij gewaarschuwd.
  En had men met de Chroomdetectie Testkit van MATinspired snel kunnen bepalen of er Cr6+ en lood
  aanwezig was.
  Hierbij verwijs ik naar het artikel ‘Sneltest chroom-6 en lood’ van W. Mooij in het Schildersblad van 2018 nr. 4 (10 april), p. 34.

 2. Jan Maurits Schouten schreef:

  Ja, helaas lezen nog te weinig beleidsmedewerkers van gevangenissen in Nederland Eisma’s Schildersblad of SchildersVakkrant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.