Actueel

Chroom-6 in vier Utrechtse bruggen

1

In oude verflagen van vier beweegbare bruggen van de provincie Utrecht zit chroom-6. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren bij zeven beweegbare bruggen.

De provincie Utrecht neemt passende maatregelen om eventueel gevaar bij werkzaamheden te voorkomen.

Chroom 6 is gevonden op een slagboom van de Cronenburgherbrug in Loenen aan de Vecht, op een tandwiel bij de Geerbrug in Wilnis, een signaallicht op de Eembrug (voor fietsers) in Eembrugge en een signaallicht bij de Nieuwe Weteringbrug in Nieuwersluis.

De bewuste onderdelen van de vier bruggen zijn meer dan 20 jaar oud en destijds kant en klaar ingekocht. Ze werden geschilderd en geleverd door opdrachtnemers. Wie dat waren, valt niet meer te achterhalen. Bij de overige onderdelen van de zeven onderzochte bruggen is niets gevonden.

Eerst onderzoek

De provincie Utrecht acht het mogelijk dat in het (verre) verleden ook chroom-6-houdende verf is gebruikt op (onderdelen van) andere stalen constructies dan alleen op beweegbare bruggen.

Chroom-6 zou mogelijk ook aangebracht kunnen zijn op (kant-en-klaar aangeleverde) onderdelen van vaste bruggen, lichtmasten, geluidsschermen of verkeerslichten.

Om die reden laat de provincie voortaan altijd voorafgaand aan onderhoudswerkzaamheden eerst onderzoek uitvoeren bij stalen constructies. Het resultaat geeft de provincie door aan de opdrachtnemer. Die is wettelijk verplicht om bij werkzaamheden adequate beschermingsmaatregelen te nemen.

Er is geen gevaar voor (vaar)weggebruikers of omwonenden van de genoemde vier bruggen of andere constructies. Gezondheidsrisico’s kunnen pas ontstaan bij de uitvoering van werkzaamheden, zoals stralen, schuren, slijpen, zagen of verhitten.

Omwonenden of (vaar)weggebruikers worden daar niet aan blootgesteld omdat de provincie onderzoek doet en eventuele aanwezige risico’s meegeeft aan de opdrachtnemer. Die is, zoals gezegd, verplicht om passende maatregelen te treffen.

Zorgen

De provincie heeft tot nu toe geen signalen ontvangen dat provinciale medewerkers gezondheidsklachten hebben omdat ze in het (verre) verleden chroom-6-houdende verf hebben aangebracht of omdat ze bij onderhoudswerk aan stof met chroom-6 zijn blootgesteld.

Chroom-6 is een oxide, dat verwerkt in verf, metalen oppervlakten beschermt tegen roest. Het is schadelijk voor de gezondheid. Als het in het lichaam terecht komt, kan het onder andere kanker tot gevolg hebben.

Op de websites www.rijksoverheid.nl, www.arboportaal.nl en www.rivm.nl is extra informatie te vinden over chroom-6 en maatregelen tegen gezondheidsrisico’s.

1 reactie op “Chroom-6 in vier Utrechtse bruggen

  1. Klaas de Wit schreef:

    Chroom-6+ is op zich géén metaal. Maar een oxide van het metaal chroom dat een een verbinding
    kan aangaan met andere metaal- en niet-metaaloxiden, zoals: strontium, barium, lood, fosfaat, zink e.d.
    wat dan als pigment wordt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.