Actueel

‘BSN zzp’er in btw-nummer onwettig’

De Belastingdienst heeft geen wettelijke basis om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk beëindigen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

Het BSN is een wettelijk identificatienummer om de communicatie tussen overheid en burgers te vergemakkelijken. Burgers kunnen met hun BSN bij elk loket van de overheid terecht. Het voordeel van een BSN is dat burgers hun persoonsgegevens niet bij elke overheidsorganisatie steeds opnieuw hoeven aan te leveren.

Dit maakt het tegelijk kwetsbaar: als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken.

Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN niet beschermen. Zij zijn verplicht hun BSN kenbaar te maken omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer. Op grond van artikel 46 van de UAVG is voor dit gebruik van het BSN, dat niet strookt met het doel van het BSN en dat evenmin noodzakelijk is in het kader van de uitvoering van de taak van de Belastingdienst, een expliciete wettelijke grondslag vereist, stelt de AP.

Echter, deze expliciete grondslag ontbreekt. Zelfstandigen met een eenmanszaak klagen daarom al langere tijd over de werkwijze van de Belastingdienst.

Volgens de AP verzet de Belastingdienst zich niet principieel tegen een andere manier van het toekennen van btw-identificatienummers. Wel zou dat voor zowel de Belastingdienst als voor de ondernemers veel tijd en geld gaan kosten. Dat doet niet af aan de conclusie dat de huidige werkwijze van de Belastingdienst in strijd is met de wet en bovendien als gevolg heeft dat het BSN van zelfstandigen breed wordt verspreid, waardoor zij onnodige privacyrisico’s lopen”, stelt de AP.

Al meerdere jaren pleit o.a. ZZP Nederland ervoor om het BSN-nummer uit het btw-nummer te halen om fraude te voorkomen. Kamervragen die uiteindelijk werden gesteld in 2011, werden destijds door staatssecretaris Weekers beantwoord door te zeggen dat het ondoenlijk was om het systeem te veranderen, dat zou veel te veel tijd en geld kosten.

Bekijk hier het rapport van de AP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.