Boek over overdracht familiebedrijven • SchildersVAK.nl Ga naar hoofdinhoud

Boek over overdracht familiebedrijven


Er wordt veel rekening gehouden met emoties in het nieuwe boek Opvolging en Overdracht bij Familiebedrijven. Zowel met de emoties bij de overdragende eigenaar als met de emoties die van invloed kunnen zijn op de bedrijfvoering.

Het boek is geschreven door ondernemer en adviseur Berrie Abelen, met veel ervaring bij het kopen en verkopen van bedrijven, samen met de (inmiddels overleden) Wout van der Goot, die senior manager bedrijfsoverdracht bij de bank ING was en een van de oprichters van het Centrum van het familiebedrijf. De heren waren beide betrokken bij de oprichting van de Stichting voor het familiebedrijf.

Opvallend aan het boek is de aandacht die besteed wordt aan de gevoelens van de overdrager. Angst voor het ‘zwarte gat’ na het verkopen van de zaak, en ook wel financiële zorgen bepalen vaak de houding ten aanzien van verkopen. Aan de overnemenden raden de schrijvers aan om een eigen weg te kiezen en op een gegeven moment te breken met de taal en gewoonten van de vorige eigenaar.

Het boek heeft ook een hoofdstuk over ‘Noodopvolging’, het snel moeten overdragen van het bedrijf door onverwachte gebeurtenissen zoals een overlijden of een scheiding. Verder is er ook aandacht voor de niet in de zaak actieve familieleden.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Houd het bedrijf gezond en de familie gelukkig
Berrie Abelen en Wout van der Goot. ISBN 9789493171169, 104 blz., € 30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

De Vries neemt familiebedrijf Rijpstra over


Naar archief >