Actueel

Long Alliantie Nederland en het Longfonds hebben de ‘Werk en longen check’ gelanceerd. Een online test waarmee werknemers kunnen checken of ze op hun werk in aanraking komen met stoffen die mogelijk invloed hebben op hun luchtwegen.

Jaarlijks sterven er 4100 mensen aan beroepsziekten, waarvan 3000 mensen door blootstelling aan giftige stoffen op het werk. Elk jaar komen er nieuwe slachtoffers van beroepsziekten bij. Verschillende longziekten, zoals astma, COPD en longkanker, kunnen worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan stoffen op het werk. Het gaat dan niet alleen om giftige lasdampen of asbest, ook ogenschijnlijke onschuldige stoffen (schoonmaakmiddelen, houtstof, kleurstoffen etc.) kunnen tot vervelende gezondheidsproblemen leiden.

Zes vragen

Met de ‘Werk en longen check’ kunnen werknemers aan de hand van zes vragen nagaan of ze op het werk worden blootgesteld aan (gevaarlijke) stoffen en of dit mogelijk effect heeft op de longen. De check geeft inzicht in de risico’s en geeft maatregelen aan die helpen om blootstelling te voorkomen. De tool bevat factsheets met branche-specifieke informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.