Ga naar hoofdinhoud

Biocidevrije antifouling voor recreatievaart


AkzoNobel introduceert een biocidevrije (B-Free) antifoulinglijn voor de recreatievaart. Het kan worden aangebracht op nieuwe rompen of rechtstreeks op bestaande aangroeiwerende verf, zonder dat deze eerst hoeft te worden verwijderd.

Dit maakt het, volgens de verffabrikant, voor watersporters eenvoudig om over te stappen van hun traditionele coatings naar de nieuwe technologie. B-Free valt onder AkzoNobels verfmerk International.

Antifouling is aangroeiwerende verf die wordt aangebracht op de romp van een boot of schip onder de waterlijn. Deze coating zorgt ervoor dat (micro)organismen zich niet of slecht kunnen hechten aan de romp waardoor het onderwaterschip glad blijft en vrij van aangroei.

Elk schip of boot dat in het water ligt krijgt te maken met aangroei van schelpen en wieren. Dit leidt tot snelheidsverlies en een hoger brandstofverbruik.

Daarnaast bestaat een verhoogde kans op aantasting van het onderwaterschip zoals corrosie (staal) of osmose (polyester). Antifouling is echter slecht voor het milieu door de vaak giftige bestanddelen. Met haar biocidevrije antifoulinglijn speelt AkzoNobel in op de steeds strenger wordende regels en wetgeving voor het gebruik van aangroeiwerende verf.

Het eerste product dat door AkzoNobel wordt gelanceerd uit het nieuwe B-Free assortiment is B-Free Explore. Dit product beschikt over een speciaal ontwikkelde siliconenpolymeertechnologie die een uitzonderlijk gladde en gladde romp produceert, waardoor de luchtweerstand wordt verminderd, zo meldt het concern.

“We hebben hoogwaardige technologie ontwikkeld waarmee schippers een schone, gladde romp kunnen behouden”, legt Simon Parker, directeur van AkzoNobels Marine and Protective Coatings-activiteiten uit.

Volgens Jemma Lampkin, Global Commercial Director voor de Yacht Coatings-activiteiten van AkzoNobel, worden steeds meer recreatievaarders zich bewust van de impact die ze kunnen hebben op het milieu, maar hebben ze tot dusver geen alternatief voorhanden. “B-Free Explore voorziet nu in die behoefte.”

B-Free Explore wordt momenteel geïntroduceerd in Noord-Europa en zal in januari 2023 worden uitgerold in Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden.


Deel via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Voorstelrondje Challenge (4): Team Jeroen Hulsen

Van Doorn voorzitter van VSB-sectie Steigerbedrijven

Minister De Jonge opent BouwBeurs 2023

Training ‘NEN 2767 in MJOP’s’

Akzo zet groene stappen in Noord-Amerika


Naar archief >