Ga naar hoofdinhoud

Bijeenkomst over gevolgen EU-restricties voor verf


Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (ION) en OnderhoudNL houden dinsdag (28 maart) een informatiebijeenkomst over de EU-wens microplastics te verbieden.

Microplastics in water (beeld: Shutterstock).

Zogenoemde synthetic polymer microparticles, ofwel SPM’s, zijn kleine plastic deeltjes die worden aangetroffen in met name water. Daar horen ze niet thuis, maar organismen nemen ze wél op. Daarom is een beperking in de maak om tot een verbod te komen voor het op de markt zetten van SPM’s, schrijft tijdschrift OT van de Vereniging ION. Het gaat daarbij om microplastics die zijn toegevoegd aan producten voor een beoogd effect, zoals additieven in verf.

‘Bijvoorbeeld microscopisch kleine wasdeeltjes om een metallic effect te krijgen’, zegt Luc Turkenburg, die op de informatiebijeenkomst een presentatie geeft. ‘Het kan ook gaan om bolletjes waarmee een product lichter in gewicht wordt gemaakt, zoals bij sommige plamuren. Kortom, het product verf staat volop in de aandacht.’ Turkenburg is onafhankelijk adviseur op het gebied van wetgeving en gespecialiseerd in chemicaliën voor verf en aanverwante producten.

De (voorgenomen) EU-restrictie heeft volgens Turkenberg ‘zeker consequenties voor de coatingindustrie en dus ook voor poedercoatings. Sommige producten zullen niet meer op de markt mogen worden gezet. Andere vallen onder een uitzondering: die mogen alleen onder bepaalde voorwaarden worden toegepast.’

Het zogeheten kennisevent van Vereniging ION en OnderhoudNL is tussen 13.30 en 17.30 uur bij Vereniging ION in Nieuwegein (of online).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


VVVF en VVVH lanceren vernieuwd VeiligmetVerf.nl

Limitless is kleur van het jaar 2024 bij PPG

Instructiemiddag VeiligmetVerf.nl-tool

Mooij Verf opent vestiging in Barendrecht

Medewerkers AkzoNobel zamelen ongebruikte verf in voor goede doel


Naar archief >